Соціальне забезпечення працівників у сфері цивільного захисту - Хмиров, Ігор Михайлович; Алієва, Поліна Ільхамівна; Перевалова, Людмила Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
У статті розглянуто соціальне забезпечення працівників у сфері цивільного захисту; на підставі наукових досліджень з’ясовано, що унаслідок військової агресії РФ під загрозою залишився повноцінний соціальний захист осіб певних професій, працівників органів та підрозділів цивільного захисту та їх родин, зокрема. Розкрито форми соціального забезпечення окремих категорій громадян, визначені Конституцією України. Надано перелік та коротку характеристику (за основними цільовими групами, сферою регулювання, метою прийняття, значенням та актуальністю) основних актів чинного законодавства у сфері соціального захисту та соціального забезпечення цільових груп. Прокоментовано статті розділу Х «Соціальний та правовий захист осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, працівників органів управління та сил цивільного захисту і осіб, звільнених із служби цивільного захисту» Кодексу цивільного захисту України. На підставі аналізу наукової літератури та розгляду статей Х Кодексу цивільного захисту України, доведено, що держава піклується про соціальне забезпечення осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та члени їхніх сімей, надаючи допомогу у питаннях оздоровлення, житла, відпустки, грошової допомоги та ін. Зазначено, що одним з визначальних елементів у регулюванні суспільних відносин у соціальній сфері є додержання принципу пропорційності між соціальним захистом громадян та фінансовими можливостями держави, а також гарантування права кожного на достатній життєвий рівень.

Social welfare of workers in the field of professional protection is discussed in the article; on the basis of scientific research it was found that in the result of the military aggression of the Russian Federation, the full-fledged social protection of people of certain professions, employees of civil defense bodies and units and their families, in particular, remained under threat. The forms of social welfare for certain categories of citizens defined by the Constitution of Ukraine have been revealed. A list and brief description (according to main target groups, scope of regulation, purpose of adoption, significance and relevance) of the main acts of current legislation in the field of social protection and social security of target groups is provided. The Articles of Chapter X of "Social and legal protection of the rank and file members of the civil protection service, employees of administrative bodies and civil protection forces, and persons dismissed from the civil protection service" of the Civil Protection Code of Ukraine have been commented on. Based on the analysis of the scientific literature and consideration of the articles X of the Civil Defense Code of Ukraine, it has been proven that the state takes care of the social welfare of the rank and file members of the civil defense service and their family members, providing assistance in matters of rehabilitation, housing, vacation, monetary assistance, etc. It is noted that one of the defining elements in the regulation of public relations in the social sphere is the compliance with the principle of proportionality between the social protection of citizens and the financial capabilities of the state, as well as guaranteeing the right of everyone to a sufficient standard of living.
Social welfare of employees in the field of civil defense
Keywords: соціальна сфера; соціальне забезпечення; цивільний захист; social sphere; social welfare; civil defense