Підходи до вирішення проблем цифрових перетворень у зовнішньоекономічній діяльності вітчизняних підприємств - Мехович, Сергій Анатолійович; Молчанова, Катерина Михайлівна; Лаушкін, Аркадій Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
У статті розглянуто підходи до вирішення проблем цифрових перетворень у зовнішньоекономічній діяльності вітчизняних підприємств. Зазначено, що у сучасних умовах цифровізація міжнародної торгівлі вже не обмежується електронним документообігом чи автоматизацією митних процедур. Вона трансформує бізнес-моделі підприємств, змінює структуру трансакційних витрат, формує нові канали доступу до ринків та створює додаткові бар’єри входу для суб’єктів, які не інтегровані у цифрові екосистеми. Наукова проблема полягає у відсутності комплексного методологічного підходу до вирішення питань цифрових перетворень у зовнішньоекономічній діяльності вітчизняних підприємств, який би забезпечував синхронізацію технологічних, організаційних та стратегічних змін і формування довгострокової експортної конкурентоспроможності. Обґрунтовано, що цифрова трансформація у міжнародному бізнесі – це стратегічно керований процес глибокої перебудови бізнес-моделі, організаційної структури, операційних процесів і систем управління підприємства на основі цифрових технологій з метою інтеграції у міжнародні ланцюги створення вартості та забезпечення стійкого розвитку. Визначено ключові особливості цифрової інтеграції в глобальні цифрові екосистеми.

The article considers approaches to solving the main problems of digital transformations in the foreign economic activities of domestic enterprises. It is noted that in modern conditions, the digitalization of international trade is no longer limited to electronic document flow or automation of customs procedures. It transforms the business models of enterprises, changes the structure of transaction costs, forms new channels of access to markets and creates additional barriers to entry for entities that are not integrated into digital ecosystems. There is a scientific problem, which consists in the lack of a comprehensive methodological approach to solving the main problems of digital transformations in the foreign economic activities of domestic enterprises, which would ensure the synchronization of technological, organizational and strategic changes and the formation of long-term export competitiveness. It is substantiated that digital transformation in international business is a strategically managed process of deep restructuring of the business model, organizational structure, operational processes and management systems of an enterprise based on digital technologies in order to increase global competitiveness, integration into international value chains and ensure sustainable development. The key features of digital integration into global digital ecosystems are identified.
Approaches to solving the main problems of digital transformations in the foreign economic activities of domestic enterprises
Keywords: цифрові перетворення; цифрова зрілість; зовнішньоекономічна діяльність; цифрові екосистеми; бізнес-моделі; інтегрована цифрова архітектура; процесно-екосистемна модель; digital transformation; digital maturity; foreign economic activity; digital ecosystems; business models; integrated digital architecture; process-ecosystem model