Регулювання режимами роботи електричних кіл освітлювальних установок - Бурма, Микола Гаврилович; Поліщук, Валентина Миколаївна; Рой, Віктор Федорович (НТУ "ХПІ", 2017)
Аналізується можливість використання методу імпульсно-фазового та широтно-імпульсного регулювання режимами роботи освітлювальних установок з метою оптимізації їх світлотехнічних та електротехнічних параметрів та підвищення надійності та енергоекономічності. Розглянуті в роботі тиристорні регулюючі пристрої з природною комутацією змінного струму в режимах ІФР та ШІР дають змогу на основі знайдених залежностей для термінів та струмів перемикання визначити необхідні параметри систем регулювання на основі обмежувачів та вимикачів струму освітлювальних установок в режимі регулювання потужності та в залежності від типу і характеру їх навантаження.

It was analysing the possibility of pulse-fase and operating regime of lighting options to optimace lighting and electrotechnical parametersand to increase the reliable fnd powerefficienty.The theristor options, what was considered in article, are options with natural commutation of feeding current in pulse-fase and width-pulse regimes. The analise of commutation processes for switching times and workingcurrents allow to determing the requiment parameters of the systems elements on the base of retraints and current switching on the dependence of tipe and load character.
Regulation regime functioning electric circuit illuminating plant (sistems)
Keywords: джерело світла; енергоефективність; ключ тиристорний; лампа; навантаження реактивне; light sours; energoeffective; thyristor switch; lamp; reactive load