Наукометрична систематизація теоретичних підходів до формування мотивації - Гуцан, Олександр Миколайович; Кучинський, Володимир Анатолійович; Крамськой, Дмитро Юрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
У представленій статті здійснено наукометричну систематизацію існуючих теоретичних підходів до формування трудової мотивації в сучасних мінливих умовах. У статті надано стислий опис сутності теоретичних підходів до формування трудової мотивації, які були накопичені в світовій практиці в теоретичному аспекті. Виділено, що на сьогодні існують такі теоретичні підходи до формування ефективної трудової мотивації як: адміністративно – технологічний (класичний), ментальний, патріархальний, ресурсно-дефіцитний, організаційний, соціально – поведінковий, антропоцентричний. Інформаційною основою дослідження стали дослідження, труди та здобутки як провідних вітчизняних науковців так і загальновідомих закордонних дослідників. Використання в статті таких наукових підходів як систематизація, порівняння та аналіз дозволили виявити як наявні позитивні аспекти так і певні негативні сторони систематизова них теоретичних підходів до формування трудової мотивації, що дозволяє менеджменту сучасного вітчизняного підприємства більш ефективно застосовувати їх як у повсякденній так і у тактико-стратегічній управлінській діяльності. Надано авторський аналіз сутності підходів, що досліджуються у статті. Застосування комплексного підходу, при побудові ефективної системи мотивації в сучасних умовах та з урахуванням позитивних надбань представленого спектру теоретичних підходів до формування трудової мотивації, дозволить підвищити зацікавленість як працівників, менеджменту так і власників підприємства на основі підтримання відповідної прибутковості бізнесу.

In the present article, the scientometric systematization of theoretical approaches to the formation of work motivation in th e current changing conditions has been carried out. The article provides a brief description of the essence of the theoretical approaches to the formation of work motivation, which have been accumulated in the world practice in a theoretical aspect. It is highlighted that today there are such theoretical approaches to the formation of effective labor motivation as: administrative-technological (classical), mental, patriarchal, resource-deficient, organizational, social-behavioral, anthropocentric. The information basis of the presented article became the studies, works and achievements of both leading domestic scientists and well-known foreign researchers. The use of such scientific approaches in the article as systematization, comparison and analysis revealed both the existing positive aspects and certain negative aspects of systematized theoretical approaches to the formation of work motivation, which allows the management of a modern domestic enterprise to more effectively apply them both in everyday and in tactical and str ategic management activities. Provided by the author's analysis of the essence of the approaches that are explored in the article. The application of an integrated approach, in building an effective system of motivation in modern conditions and taking into account the positive advantages of the pre sented range of theoretical approaches to the formation of work motivation, will increase the interest of both employees, management and business owners based on maintaining appropriate business profitability.
Scientific systematization of theoretical approaches to the formation of motivation
Keywords: дослідження; працівник; підприємство; ефективність; research; employee; enterprise; efficiency