Емпірико-сенсуалістичний напрямок філософії нового часу та його значення для освіти - Дольська, Ольга Олексіївна (Харківський національний педагогічний університет ім. Г. С. Сковороди, 2009)
Постановка проблеми. Сучасна система освіти має потребу в новій парадигмі. Імовірно, крапкою відліку в даному твердженні повинне стати пояснення того, що є характерним для сьогоднішньої парадигми й з чого вона зростала. Мета. Показати, що епістемологічна (емпірико-сенсуалістична) концепція Дж. Локка стала однією із домінуючих ліній у формуванні освіти Нового часу. Завдання. Проаналізувати, на якому грунті формувалася концепція пізнання, що передує Новому часу, і як вона вплинула на емпіричний погляд пізнання з перевагою чуттєво-споглядальних елементів.
Keywords: система освіти; освітні парадігми; концепція пізнання; Локк Джон; філософія Дж. Локка; протестантські педагоги; Новий час; освіта 15-16 ст.