Емоційне вигорання особистостей актора і викладача у процесі професійної діяльності - Грень, Лариса Миколаївна; Грицаєнко, Т. С. (НТУ "ХПІ", 2017)
У статті викладені результати порівняльного аналізу емоційного вигорання акторів та викладачів. Виявлено зв'язок між високою самооцінкою і ситуативною тривожністю. Показано вплив стресу на психічне життя і здоров’я особистості, зайнятої у сфері професій типу "людина-людина". Зроблено акцент на тому, що особистість, залучена у високому ступені в емоційну взаємодію з іншими людьми, повинна вміти керувати своєю поведінкою і поведінкою іншої людини у процесі спілкування, мати психологічну підготовку – орієнтуватися в типах особистості, механізмах саморегуляції і психопрофілактики.

The article contains results of comparative analysis of actors’ and teachers’ emotional burning-out. There has been discovered connection between high self-esteem and situational anxiety. The influence of stress on psychic life and health of a person involved in the sphere of professions of "person-to-person" type has been shown. It has been stressed that a person deeply involved in emotional interaction with other people has to be able to control his/her and other people’s behavior in the communication process, possess a psychological training – to have knowledge in personality types, self-regulation mechanisms, and those of psychoprophilaxis.
Actors’ and teachers’ emotional burning-out in the process of professional activity
Keywords: деформація особистості; самооцінка; стрес; особистісна тривожність; personality deformation; self-esteem; stress; personal anxiety