Розробка методичного підходу до імплементації контрольної функції в системи менеджменту агропромислових підприємств - Носач, Наталія Михайлівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Статтю присвячено вивченню питань імплементації контрольної функції в системи менеджменту агропромислових підприємств. Метою статті є аналіз, систематизація, узагальнення та удосконалення теоретико-методичних засад імплементації контрольної функції в системи менеджменту агропромислових підприємств. В дослідженні розглянуто багатогранне поняття контролю, яке не має єдиного універсального визначення через різноманітність підходів та трактувань у науковій літературі. Визначено, що контроль виконує ключову функцію в управлінських системах, забезпечуючи порівняння фактичних результатів із запланованими, регулювання діяльності та підтримку відповідності стандартам. В дослідженні представлено різні наукові підходи до визначення контролю, залежно від сфери застосування та специфіки діяльності підприємства. Виявлено, що кожен дослідник акцентує увагу на окремих аспектах контролю, зокрема, фінансових, операційних, виробничих та соціальних. В дослідженні обґрунтовано важливість адаптації контрольних систем до змін внутрішніх і зовнішніх умов підприємства, таких як динаміка ринку, законодавчі зміни та технологічний розвиток. Дослідження дозволило виявити основні виклики та бар'єри при впровадженні систем контролю, такі як опір з боку персоналу, висока вартість та необхідність узгодження з динамічними потребами організації.

The article is devoted to the study of issues related to the implementation of the control function in the management systems of agro-industrial enterprises. The purpose of the article is to analyze, systematize, summarize, and improve the theoretical and methodological foundations of the implementation of the control function in the management systems of agro-industrial enterprises. The study examines the multifaceted concept of control, which does not have a single universal definition due to the diversity of approaches and interpretations in the scientific literature. It has been determined that control plays a key role in management systems, ensuring the comparison of actual results with planned ones, regulating activities, and maintaining compliance with standards. The study presents various scientific approaches to defining control, depending on the field of application and the specifics of the enterprise's activities. It was revealed that each researcher focuses on specific aspects of control, including financial, operational, production, and social aspects. The study substantiates the importance of adapting control systems to changes in the internal and external conditions of the enterprise, such as market dynamics, legislative changes, and technological development. The research identified the main challenges and barriers to implementing control systems, such as resistance from staff, high costs, and the need to align with the dynamic needs of the organization.
Development of a methodological approach to the implementation of the control function in the management systems of agro-industrial enterprises
Keywords: контроль; системи менеджменту; ефективність; агропромислові підприємства; контрольна функція; імплементація; management systems; efficiency; agro-industrial enterprises; control function; control