Методичні вказівки до розрахункового завдання "Обгрунтування вибору енергоефективних витрат сировини в хімічній технології" - Дейнека, Дмитро Миколайович; Савенков, Анатолій Сергійович; Лобойко, Вячеслав Олексійович; Дейнека, Вікторія Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2012)
Зменшення споживання паливно-енергетичних ресурсів у хімічній промисловості пов’язано з широкомасштабною реалізацією енергозберігаючої техніки і технології, утворенням енерготехнологічних комплексів. Успішне рішення пріоритетного завдання енергозбереження потребує, в свою чергу, відповідної компетенції в інженерів-технологів усіх спеціальностей. Курси "Енерготехнологія хіміко-технологічних процесів" і "Контроль та керування хіміко-технологічними процесами" посідають важливе місце в професійній підготовці студентів за спеціальностями "Хімічна технологія неорганічних речовин", "Автоматизоване управління технологічними процесами", та базуються на загальнотеоретичних, загальнотехнічних і спеціальних дисциплінах, що вивчаються студентами у вищому технічному закладі. Основним завданням цих курсів є формування у майбутніх спеціалістів знань і уміння у галузі генерування тепла в технологічних об’єктах, енерготехнологічного комбінування вторинних енергоресурсів, оцінки енергетичної ефективності процесів, скорочення теплових викидів у навколишнє середовище, а також знайомство студентів хімічних спеціальностей з приладами та засобами автоматизації, методами контролю та керування станом технологічних процесів. У цих методичних вказівках наведено методику пошуку найбільш ефективного способу отримання готового продукту з різної сировини з точки зору енергоємності. Вони призначені для використання на практичних заняттях та при виконанні розрахункового завдання з курсів "Енерготехнологія хіміко-технологічних процесів" та "Контроль та керування хіміко-технологічними процесами". Головною метою є поглиблення і засвоєння студентами теоретичних знань, набутих у лекційному курсі, а також оволодіння методиками пошуку шляхів зменшення втрат енергії у хімічній технології.
Keywords: методичні вказівки; закон збереження маси; енергія Гіббса; закон збереження енергії; визначення температури; термодинамічні показники; матеріальний баланс