Спосіб підготовки продукції газоконденсатного родовища до транспорту - Фик, Ілля Михайлович; Немчин, Олександр Федорович; Яковлєв, Віктор Васильович (ДП "Український інститут промислової власності", 2002)
Перший спосіб підготовки продукції газоконденсатного родовища до транспорту, який включає подачу пластового газу на сепарацію, виділення пластової води, конденсату та газу, охолоджування газу, подачу газу зворотним потоком на рекуперацію і його відведення споживачеві, який відрізняється тим, що з охолодженого газу шляхом низькотемпературної абсорбції абсорбують фракції пропан-бутанову і більш важких вуглеводнів знежиреним абсорбентом, який отримують регенерацією суміші потоків рекуперованого насиченого абсорбенту і нестабільного конденсату шляхом відпарювання легких вуглеводнів. Другий спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що надлишок абсорбенту відводять споживачеві. Третій спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що після охолоджування відсепарованого газу його додатково охолоджують у випарнику. Четвертий спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що відпарювання здійснюють в діапазоні температур 200-270 °С. П'ятий спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що на абсорбцію направляють 50-75% регенерованого знежиреного абсорбенту.
Keywords: деклараційний патент; винахід; газова промисловість; свердловина видобувна; тиск; абсорбер; дросель-ефект