Розробка моделі фрикційного зчеплення з гідропневматичним приводом - Дячук, М. В. (НТУ "ХПІ", 2014)
Розглядаються питання побудови динамічної моделі дискового фрикційного зчеплення та його приводу засобами середовищ імітаційного моделювання Simulink/Simscape. Запропоновано моделі пневматичного підсилювача з гідравлічним слідкуючим пристроєм, виконано тестування процесу ввімкнення зчеплення при рушанні з місця. Деталізація моделі зчеплення дозволяє настроювати її за багатьма параметрами, узгоджено з конктретними конструктивними особливостями.

The issues of friction clutch and its drive simulation by Simulink/Simscape software are considered. The pneumatic booster model with hydraulic sensing device is proposed; the testing of clutch switching in process of start from equilibrium state is executed.
Development to models of the friction traction with hydrapneumatic cause
Keywords: дискове зчеплення; гідропневматичний привод; disk clutch; hydropneumatic drive