Методичні вказівки до практичних занять з навчальної дисципліни "Основи метрології". Модуль 2 "Прилади" - Сіренко, Микола Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Метою вивчення дисципліни «Основи метрології» є формування у студента теоретичних знань з основ метрології і принципів побудови електромеханічних вимірювальних приладів; набуття практичних навичок застосування видів, методів і засобів вимірювань, обробки результатів вимірювань і розрахунку характеристик засобів вимірювання. Програма дисципліни складається з 4 тем, з яких теми 1 і 2 спрямовані на вивчення теоретичної метрології, а теми 3 і 4 - на отримання знань з конструкцій і принципів дії електромеханічних приладів. Особлива увага приділяється професійній практичній підготовці. Для інформаційно-методичного забезпечення самостійної роботи студента створений електронний навчальний ресурс, до складу якого входять конспект лекцій; методичні вказівки до лабораторних та практичних занять, а також до курсової і самостійної роботи. Студент має право користуватися електронними презентаціями і відеозаписами занять. Доступ до цього ресурсу забезпечує викладач. Дані методичні вказівки розроблені для дистанційного виконання практичних занять. Їх структура включає методичні рекомендації з підготовки до заняття, стислі теоретичні відомості щодо теми заняття, приклад розв’язання типового завдання, а також завдання для розв’язання на практичному занятті і для самостійної роботи. Список літератури наведений наприкінці цих вказівок. Посилання на конкретні джерела також наведені в рекомендаціях по підготовці до кожного практичного заняття. Варіант завдання обирається по останній цифрі порядкового номеру студента за списком академічної групи. У звіті з практичного заняття повинні бути приведені його номер і назва, номери завдань і стислі вихідні дані, хід розв’язання завдань з формулами і числовими даними, вимірювальні схеми з поясненнями їх елементів та заповнені таблиці (якщо цього потребує розв’язання завдання). Форми звітів в електронному вигляді дозволено робити з методичних вказівок. Виконані згідно «Інструкції щодо дистанційного виконання і здачі завдань» звіти з практичних занять в електронному вигляді або у вигляді вертикальних фото сторінок зошиту з пронумерованими сторінками розбірливим почерком присилаються викладачу на рецензію на пошту Офісу 365. Вони висилаються окремими листами. В темі листа обов'язково вказувати вид і номер заняття (наприклад, «ПЗ№1»). Після перевірки викладачем звіту студент на занятті або дистанційно (по пошті) відповідає викладачу на поставлені ним контрольні запитання і отримує оцінку. У разі неможливості приєднання студента до заняття он-лайн завдання виконуються ним самостійно із дистанційною допомогою викладача (по пошті). Для цього рекомендується за першої можливості скачати в гаджет (телефон, планшет, ноутбук тощо) конспект і методичні вказівки. Якщо є змога, то скачати і відеозапис відповідного заняття. Далі вручну виконувати завдання з гаджету на пронумерованому папері (або в зошиті) і фотографувати. При появі можливості виконані завдання (або запитання щодо їх виконання) у вигляді фото слід відправляти на пошту викладачу.
Keywords: методичні вказівки; практичне заняття; основи метрології; прилади; вимірювальні прилади; інформаційно-вимірювальна техніка