Дослідження кінетики спікання та розробка керамічних мас для отримання крупноформатного керамограніту в умовах швидкісного випалу - Федоренко, Олена Юріївна; Рищенко, Михайло Іванович; Картишев, С. В.; Ященко (Міхеєнко), Лариса Олександрівна; Пітак, Олег Ярославович (АТ "Український науково-дослідний інститут вогнетривів ім. А. С. Бережного", 2020)
Керамограніт є новим поколінням керамічних плиток, які виготовляють за сучасними технологіями, здатними за короткий час відтворювати процеси, які в природі тривають багато століть. Останнім часом темпи продажів керамограніту на ринку керамічної плитки значно зросли завдяки відмінним технічним і функціональним властивостям в поєднанні з їх високою естетичністю. За експлуатаційними і споживчими характеристиками штучний керамограніт перевищує деякі властивості натурального каменю. Зокрема, він є стійким до абразивних ушкоджень, різких коливань температури та дії хімічних реагентів завдяки щільноспеченій структурі. Метою роботи є дослідження кінетики спікання керамічних мас на основі каолініто-гідрослюдистих глин, що містять як флюсуючий компонент різні гранітоїдні породи вітчизняних родовищ, та розробка сировинних композицій з їх використанням для виготовлення крупноформатних керамогранітних плит. Для вирішення поставленої задачі необхідно обґрунтувати умови проведення експерименту, дослідити властивості зразків, визначити кінетичні параметри процесу спікання та зробити висновки щодо переважаючого механізму масопереносу речовини, який забезпечує отримання щільноспечених керамічних матеріалів, які за рівнем спікання та експлуатаційними властивостями відповідають вимогам до керамогранітних плит класу ІВа згідно з ISO 13006: 2012 Ceramic tiles: Definitions, classification, characteristics and marking.
Keywords: хімічні реакції; фізико-механічні властивості; сировинні матеріали; кераміка; будівельні матеріали; спікання; каолініто-гідрослюдиста глина; водопоглинання