Спосіб одержання композиційного матеріалу на основі сплаву системи Ni-Cr-B-Si - Лузан, Сергій Олексійович; Сідашенко, Олександр Іванович; Лузан, Аліса Сергіївна (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2020)
Спосіб отримання композиційного матеріалу на основі металевого сплаву включає попереднє перемішування вихідних порошкових компонентів, формування циліндричної заготовки та ініціювання реакції високотемпературного синтезу, причому отримання композиційного матеріалу здійснюють в два етапи: 1 етап - змішування і механоактивація порошків при такому їх співвідношенні, мас. %: титан - 66,5, алюміній - 2,3, оксид заліза (Fе2О3) - 6,6, вуглець - 8,6, бор - 15,3, порошок марки ПТ-НА- 01-0,7 протягом 5-15 хвилин, додавання 10-12 мас. % зв'язуючого - клею марки "Метилан", формування циліндра і його сушка, здійснення СВС-процесу модифікуючого матеріалу; 2 етап - дроблення отриманого спіку і подрібнення на кульовому млині до величини частинок менш 40 мкм, змішування і механоактивація порошків в кількості 5-20 мас. % модифікуючого матеріалу і 95-80 мас. % ПГ-10Н-01, додавання 10-12 мас. % зв'язуючого (клей марки "Метилан").
Keywords: патент; корисна модель; машинобудування; хімічна промисловість; абразивна зносостійкість