Дослідження ефективності імпульсної подачі палива - Чепрасов, Олександр Іванович; Каюков, Юрій Миколайович; Назаренко, Ірина Анатоліївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Виявлено значні конструктивні недоліки колодязів, що впливають на рівномірність нагрівання металу питому витрату палива та рівень експлуатаційних витрат. Зазначено, що актуальним завданням є підвищення енергетичної ефективності нагріву високолегованих марок сталі шляхом впровадження технології імпульсної подачі палива. Досліджено ефективність впровадження імпульсної подачі палива для нагрівальних колодязів з опаленням з центру поду. Зіставлення результатів контрольних нагрівів і даних, що отримані в аналогічних умовах при звичному способі опалення показало, що використання системи автоматичного регулювання, яка реалізує імпульсну подачу палива в період витримку дозволить зменшити максимальний перепад температур по висоті злитка до (20…30) °С. Натурні експерименти показали, що скважність імпульсів, тобто відношення тривалості імпульсів к періоду чергування імпульсів, на початку витримки більше, ніж в кінці, оскільки не завершено процес поглинання тепла металом та кладкою. По мірі прогріву, до кінця витримки, скважність значно зменшується. Запропонована система імпульсного опалення забезпечує підтримання заданого співвідношення газ – повітря під час витримки. Це дозволяє виключити недопалення та знижує умовну витрату палива. Доведено, що застосування імпульсного подавання палива в період витримки дозволить інтенсифікувати теплообмінні процеси, підвищити рівномірність нагріву та зменшити умовну витрату палива.

Significant structural defects of wells, which influence the uniformity of metal heating, specific fuel consumption and operating costs are revealed. It was noted that the actual task is to increase the energy efficiency of heating high-alloy steel grades by introducing pulsed fuel supply technology. Efficiency of introduction of impulse fuel supply for heating boilers with heating from the center of the dowel is investigated. Comparison of the results of control heating and data obtained in similar conditions under the usual heating method has shown that the use of the automatic control system, which implements impulse fuel supply during the period of holding, will reduce the maximum temperature difference over the ingot height to (20...30) ° C. Natural experiments showed that the pulse width, that is, the ratio of the duration of the pulses to the period of the interleaving of the pulses, at the beginning of exposure is greater than at the end, since the process of absorption of heat by the metal and clay is not completed. As warm up, until the end of exposure, the efficiency is significantly reduced. The proposed system of pulsed heating ensures the maintenance of the given ratio of gasair during exposure. This allows to eliminate ignored and reduces the conditional fuel consumption. It has been proved that the use of a pulsed method of supplying fuel during the period of holding will allow to intensify heat transfer processes, increase the uniformity of heating and reduce the conditional fuel consumption.
Research the efficiency of pulse feeding of fuel
Keywords: температурний режим; нагрівання злитків металу; температурне поле; система автоматичного регулювання; temperature; heating of metal ingots; temperature field; automatic control system