Методичний підхід до впровадження та оцінки ефективності системи управління якістю на машинобудівному підприємстві - Зубкова, Аліна Болеславівна (Дніпропетровський національний університет, 2009)
У статті удосконалено методичний підхід до впровадження на оцінки ефективності системи управління якістю підприємства, що поєднує дослідження культури якості як узагальнюючого показнику стану управління підприємством на чотирма вимірами культури якості та економічної оцінки діяльності підприємства, що включає діагностику ключових показників діяльності підприємства та визначення економічної вартості культури якості. Використання запропонованого підходу дозволить систематизувати підхід управління якістю на машинобудівному підприємстві та забезпечити комплексну оцінку діяльності підприємства. Також автором було визначено складові оцінювання ефективності систем управління якістю, що поєднують в собі фінансово-економічні показники діяльності промислового підприємства, показники оцінки якості продукції, показники рівня культури якості підприємства та показник економічної вартості культури якості підприємства.
Keywords: управління якістю; культура якості; менеджмент якості; система менеджменту якості; конкурентоспроможність підприємства; оцінка ефективності; капітал культури якості; міжнародний бізнес; ринкова вартість підприємства; ринкова вартість компанії; система управління якістю