Метод формування плану передачі пакетів при піковому навантаженні мережі, який знижує відгук - Воронець, Віталій Миколайович; Пустовойтов, Павло Євгенович (Національний університет “Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка”, 2024)
У представленій статті висвітлено новий підхід до вирішення проблеми оптимізації послідовності передачі групи пакетів у мережі з урахуванням затримки, яка динамічно змінюється у вузлах системи. Автори пропонують використовувати метод мінімаксу для визначення оптимального значення критерію, який моделює динаміку затримки. Важливою частиною методу є декомпозиція вихідної задачі на послідовні двоіндексні підзадачі "про призначення". Ефективність запропонованого підходу підтверджена результатами імітаційного моделювання, що підкреслює його потенційну застосовність у реальних умовах мережевих систем. Показано, що ефективність методу становиться вище, коли кількість пакетів, що передаються, збільшується, та тим більше ефективність, чим більше варіація затримки пакетів у мережі. Таким чином, стаття внесла вагому вклад у розробку методів оптимізації передачі даних у мережах зі змінною динамікою затримки.

The presented article highlights a new approach to solving the problem of optimizing the sequence of transmission of a group of packets in the network, taking into account the delay that dynamically changes in the nodes of the system. The authors suggest using the minimax method to determine the optimal value of the criterion that models the delay dynamics. An important part of the method is the decomposition of the original problem into successive two-index subproblems "about the destination". The effectiveness of the proposed approach is confirmed by the results of simulation modeling, which emphasizes its potential applicability in real conditions of network systems. It is shown that the efficiency of the method becomes higher when the number of transmitted packets increases, and the greater the efficiency, the greater the variation of packet delay in the network. Thus, the article made a significant contribution to the development of methods for optimizing data transmission in networks with variable delay dynamics.
A method for forming a packet transmission plan at peak network load which reduces feedback
Keywords: мережний трафік; пікові навантаження; затримка пакета; якість обслуговування; network traffic; peak loads; packet delay; quality of service