Оцінка впливу наслідків військових дій на грунти - Сакун, Антоніна Олегівна; Кутковий, Д. О. (Видавничий дім "Гельветика", 2025)
Україна володіє унікальним ґрунтовим покривом, оскільки понад 60% її території займають чорноземні ґрунти, які мають високий рівень родючості. Військові конфлікти завдають значної шкоди навколишньому середовищу, зокрема ґрунтовому покриву. Наслідки бойових дій включають механічне руйнування ґрунтів, забруднення важкими металами, нафтопродуктами, вибуховими речовинами та іншими токсичними сполуками. Такі процеси суттєво змінюють фізико-хімічні властивості ґрунтів, порушуючи їх структуру, водний баланс і біологічну активність. Забруднення, спричинене військовими діями, може зберігатися протягом тривалого періоду, ускладнюючи використання земель для сільського господарства та інших видів господарської діяльності. Важливим завданням екологічної безпеки є оцінка рівня деградації ґрунтів у зонах бойових дій та розробка заходів для їх ремедіації. Системний підхід до вивчення впливу військових дій на ґрунти включає проведення геохімічних досліджень, моніторинг рівня забруднення, розробку технологій очищення та відновлення екосистем. У статті проведено аналіз основних факторів, що впливають на стан ґрунтів внаслідок військових дій. Зокрема, розглянуто хімічне, фізичне та біологічне забруднення, а також наслідки застосування вибухових речовин та бронетехніки. Окрім цього, досліджено вплив пожеж, що виникають унаслідок обстрілів, на деградацію ґрунтів, поширення токсичних речовин і порушення балансу екосистем. Результати огляду показують, що військові дії призводять до довготривалої деградації ґрунтового покриву, зниження родючостіта збільшення ризиків для здоров’я людей та біорізноманіття. Окрім цього, військові дії можуть сприяти змінам у складі ґрунтових мікроорганізмів, що впливає на природні процеси ґрунтоутворення та колообіг елементів. Ukraine has a unique soil cover, as more than 60% of its territory is occupied by chernozem soils, which have a high level of fertility. Military conflcts cause signifiant damage to the environment, particularly to the soil cover. The consequences of hostilities include mechanical destruction of soils, contamination with heavy metals, petroleum products, explosives, and other toxic compounds. These processes signifiantly alter the physicochemical properties of soils, disrupting their structure, water balance, and biological activity. Pollution caused by military actions can persist for a long time, complicating the use of land for agriculture and other economic activities. An important task of environmental security is to assess the level of soil degradation in combat zones and develop measures for their remediation. A systematic approach to studying the impact of military actions on soils includes conducting geochemical studies, monitoring pollution levels, and developing technologies for cleaning and restoring ecosystems. The article analyzes the main factors affcting soil conditions as a result of military actions. In particular, chemical, physical, and biological pollution are examined, as well as the consequences of using explosives and armored vehicles. Additionally, the impact of fies caused by shelling on soil degradation, the spread of toxic substances, and ecosystem balance disruption is studied. The review results show that military actions lead to long-term soil degradation, reduced fertility, and increased risks to human health and biodiversity. Moreover, military actions can contribute to changes in the composition of soil microorganisms, which affcts natural soil formation processes and the biogeochemical cycle of elements.
Assessment of the impact of military actions on soils
Keywords: оцінка впливу на довкілля; забруднення ґрунтів; наслідки військових дій; environmental impact assessment; soil contamination; consequences of military actions