Розширення технологічних можливостей верстатів для нарізання конічних коліс з круговим зубом зі збільшеною зовнішньою конусною відстанню - Охріменко, Олександр Анатолійович; Клочко, Олександр Олександрович; Набока, Олена Володимирівна; Стрілець, Олександр Сергійович; Горбулик, Володимир Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
У статті розглянуто розширення технологічних можливостей верстатів мод. 528С для нарізування конічних коліс з круговим зубом зі збільшеною зовнішньою конусною відстанню коліс з кутом зхрещування 300. Проаналізовано оптимізуючі програми для визначення геометричних параметрів з отриманням локалізації зони контакту по висоті, для форми зуба III, навіть на верстаті без нахилу інструменту з нахилом інструментального шпинделя, широко застосовувати подвійний -двосторонній метод нарізання для великого діапазону конічних і гіпоїдних передач, і не тільки для передач малого модуля, але і для коліс середніх модулів, що раніше вважалося неможливим без використання спеціальних верстатів з гвинтовим рухом. Аналітично визначено параметри налаштування верстата зі збільшеною зовнішньою конусною відстанню на верстаті з недостатніми для цього зсувами налагодження. В результаті встановлено, що при певних осьових зсувах бабки виробу можна розмістити заготовку колеса зі збільшеним розміром зовнішньої конусної відстані. При цьому обробка проводиться зменшеним плоским колом, що виробляє. Часткове зміщення бічної поверхні зубів колеса компенсується оптимізацією налагоджувальних параметрів при обробці парної шестірні, при цьому розраховані зміщення, з-за можливого перетину колеса з базовими деталями, можуть коригуватися у більшу сторону. Нові величини зсувів знову вводяться у програму оптимізації як вихідні.

Considered in the article. expansion of technological capabilities of machine tools mod. 528С for cutting bevel gears with a circular tooth with an increased outer taper distance of the gears with a crossing angle of 300. Optimizing programs are analyzed to determine the geometric parameters with obtaining the localization of the contact zone in height, for the tooth shape III, even on a machine tool without tilting the tool, and in the presence of a machine with the inclination of the tool spindle, widely apply the double-double-sided cutting method for a wide range of bevel and hypoid gears, and not only for gears of small modules, but also for wheels of medium modules, which was previously considered impossible without the use of special machines with helical movement. The machine settings with an increased external taper distance on a machine with insufficient adjustment offsets are analytically determined. As a result, it was found that with certain axial displacements of the headstock of the product, it is possible to place a wheel blank with an increased size of the outer conical distance. In this case, the processing is carried out by a reduced flat producing wheel. Partial displacement of the lateral surface of the wheel teeth is compensated by the optimization of the setting parameters when processing a paired gear, while the calculated displacements, due to the possible intersection of the wheel with the base parts, can be corrected upwards. The new displacement values are again entered into the optimization program as initial ones.
Expanding the technological capabilities of machines for cutting bevered wheels with circular tooth with increased outer tone distance
Keywords: конічні колеса; круговий зуб; розширення технологічних можливостей; збільшена зовнішня конусна відстань; кут зхрещування; оптимізуючі програми; параметри налаштування верстата; bevel gears; circular tooth; expansion of technological capabilities; increased external taper distance; crossing angle; optimizing programs; machine settings