Теоретичні аспекти забезпечення ефективності управління фінансовими потоками підприємства - Бабенко, Владислав Павлович; Назарова, Тетяна Юріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Стаття присвячена дослідженню різних аспектів управління фінансовими потоками та пропонує рекомендації щодо їх оптимізації. Розкрито різні підходи до трактування поняття "фінансовий потік" у роботах вітчизняних вчених. Зазначається, що поняття "фінансовий потік" може охоплювати рух грошових коштів, фінансових ресурсів або будь-яких коштів чи вартостей у контексті управління підприємством. Далі стаття зосереджується на класифікації фінансових потоків та визначенні особливостей управління кожного виду потоку. Проводиться аналіз грошових потоків, зокрема вхідних та вихідних грошових потоків, а також потоків фінансових ресурсів, такі як інвестиційні потоки та потоки власного та залученого капіталу. Досліджуються особливості кожного типу потоку і надаються поради щодо ефективного управління ними. Подальший аналіз статті зосереджений на оцінці ефективності руху фінансових потоків. Для цього використовуються дані компанії EY, що дозволяє провести детальний аналіз різних показників, таких як коефіцієнт обороту фінансових потоків, коефіцієнт обороту власних та залучених джерел, період обороту фінансових потоків тощо. Це дозволяє визначити ефективність управління фінансовими потоками і виявити можливі напрямки оптимізації. У заключній частині статті наведено рекомендації щодо заходів оптимізації фінансових потоків. Підкреслюється важливість вирішення проблем, пов'язаних зі затримкою платежів, раціональним управлінням запасами та оптимізацією кредитних угод. Розглядаються різні стратегії та методи управління фінансовими потоками, які можуть підвищити прибутковість та стабільність підприємства. Стаття пропонує комплексний погляд на управління фінансовими потоками, включаючи їх трактування, класифікацію, аналіз ефективності та рекомендації щодо оптимізації. Вона розширює розуміння процесів, пов'язаних з управлінням фінансовими потоками, і може бути корисною для дослідників, практиків та управлінців, які цікавляться питаннями управління фінансовими потоками підприємств.

The article is devoted to the study of various aspects of financial flows management and offers recommendations on their optimization. Different approaches to the interpretation of the concept of "financial flow" in the works of domestic scholars are disclosed. It is noted that the concept of "financial flow" can cover the movement of cash, financial resources or any funds or values in the context of enterprise management. The article then focuses on the classification of financial flows and defining the specifics of managing each type of flow. The article analyses cash flows incoming and outgoing cash flows, as well as financial resource flows, such as investment flows and flows of equity and borrowed capital. The features of each type of flow are investigated and advice is given on how to manage them effectively. The further analysis of the article focuses on assessing the efficiency of financial flows. For this purpose, the data of EY are used, which allows for a detailed analysis of various indicators, such as the turnover ratio of financial flows, the turnover ratio of own and borrowed sources, the period of turnover of financial flows, etc. This makes it possible to determine the efficiency of financial flows management and identify possible areas of optimization. The final part of the article provides recommendations on measures to optimize financial flows. It emphasizes the importance of solving problems related to delayed payments, rational inventory management and optimization of credit agreements. Various strategies and methods of financial flows management that can increase the profitability and stability of an enterprise are considered. The article offers a comprehensive view of financial flows management, including their interpretation, classification, efficiency analysis and recommendations for optimization. It expands the understanding of the processes associated with financial flow management and may be useful for researchers, practitioners and managers interested in the management of financial flows of enterprises.
Theoretical aspects of ensuring the efficiency of enterprise financial flows management
Keywords: фінансові потоки; управління; ефективність; класифікація; аналіз; оптимізація; financial flows; management; efficiency; classification; analysis; optimization