Православна Церква та повсякденне життя акторів Наддніпрянської України у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. - Єремєєва, Ірина Вікторівна (НТУ "ХПІ", 2015)
У статті на основі документів Центрального державного історичного архіву, м. Київ, Державного архіву Харківської області, матеріалів періодичних видань, мемуарів акторів та літературних творів визначено вплив Православної Церкви на повсякденне життя акторів Наддніпрянської України у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. Розглянуто джерела формування сприйняття артистів у середовищі представників духовного стану. Проаналізовано законодавчі норми, що підтримували церковні положення щодо театрів і їх роль у професійній діяльності акторів. Окремо охарактеризовано місце Церкви у приватному житті служителів Мельпомени. Досліджено взаємозв'язок норм моралі, що офіційно диктувалися православним християнством та уявленням про моральні якості артистів у суспільстві, а також особливості формування моральних норм у середовищі акторів.

In the article on the basis of the documents of the Central State Historical Archive, Kiev, the State Archives of Kharkiv region, materials of periodicals, memoirs and literary works the influence of the Orthodox Church on the daily lives of actors Dnieper Ukraine in the second half of XIX - early XX centuries is shown. The perception forming sources of the actors among clergy representatives are discovered. The legislation supporting the Church position and its role in professional work of the actors are analyzed. Moreover the Church place in the privacy of Melpomene-servants is characterized. The morality standard interconnection formally declaring by Orthodox Christianity and artist’s moral norm understanding in society, as well as the moral standard formation features among the actors are examined.
The Orthodox Church and Dnieper Ukraine actor’s daily life in the second half of XIX – early XX centuries
Keywords: Православна Церква; актори; професійна діяльність; моральні норми; десоціалізація; анафема; театральна справа; Україна другої половини 19 – початку 20 ст.; Orthodox Church; actors; everyday life; moral standards; desocialization; anathema