Значення технічних об'єднань у науково-технічному поступі в Україні наприкінці XIX - на початку XX ст. (на прикладі Південно-Російського товариства технологів та Київського політехнічного товариства інженерів і агрономів) - Радогуз, Сергій Анатолійович (Видавнича група "Наукові перспективи", 2023)
Стаття досліджує процес становлення, значення та наслідки функціонування науково-технічних товариств в Україні наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття. Встановлено умови формування середовища для обміну науковими та прикладними здобутками серед учених, дослідників та інженерів. Приділено увагу популяризації технічних та наукових досягнень поміж широкого загалу населення через організацію лекцій, виставок, конференцій, а також видання наукових-практичних журналів та збірників. Стаття також висвітлює значущий етап у науково-технічному розвитку України – відкриття Харківського практичного технологічного інституту. Зазначається, що ця подія спонукала створення Південно-Російського товариства технологів, науково-просвітницької організації, яка об'єднала випускників та викладачів цього навчального закладу і забезпечила інженерам та технологам України можливість професійної комунікації та обміну новітніми здобутками й знаннями. Досліджено історію створення часопису "Вісті Південно-Російського товариства технологів," який виходив у період 1896–1917 рр. Встановлено, що цей журнал став важливим науково-технічним періодичним виданням. Досліджуючи епоху через призму діяльності таких товариств як Південно-Російське товариство технологів та Київське політехнічне товариство інженерів і агрономів, стаття висвітлює їхні внески у розвиток технічної науки та практики в Наддніпрянській Україні. Підкреслюється роль цих об'єднань у стимулюванні та підтримці промислового розвитку на місцях та їхній внесок у розвиток технічних галузей. Вказано на унікальні ініціативи, як то організація Харківського жіночого політехнічного інституту та Гуртка винахідників у Києві, які сприяли розширенню доступу до освіти і науки та розвитку рівності у суспільстві. Незважаючи на виклики і перешкоди обидва об’єднання залишалися активними протягом всього свого існування до 1917 р. і лише подальші криваві події і суспільні зміни вплинули на їх зникнення. Загалом обидва товариства грали суттєву роль у розвитку інновацій та сприянні науковим досягненням, що робить їх історію важливими віхами в науково-технічному поступі в Україні на початку ХХ століття.

The process of formation as well as significance and consequences of the Ukrainian technical societies at the end of the 19th and the beginning of the 20th century were studied in the article. The conditions and environment for the exchange of scientific and applied achievements among scientists, researchers and engineers have been recognized. Attention is paid to the popularization of technical and scientific achievements through lectures, exhibitions and conferences, as well as the publication of scientific and practical magazines and books. The article also highlights the opening of the Kharkiv Practical Technological Institute, a significant stage in the scientific and technical development of the Ukraine. It is noted that this event prompted the creation of the South-Russian Society of Technologists, a scientific and educational organization that united graduates and staff of this educational institution. It provided engineers and technologists of Ukraine with the opportunity for professional communication and exchange of the latest achievements and knowledge. The history of the creation of the journal "Herald of the South-Russian Society of Technologists," which was published in the period 1896–1917, was studied. Recognized, that this journal became an important scientific and technical periodical Examining that historical period through the prism of the activities of such societies as the South-Russian Society of Technologists and the Kyiv Polytechnic Society of Engineers and Agronomists, the article highlights their contributions to the development of technical science and practice in Trans-Dnieper Ukraine. The role of these associations in stimulating and supporting local industrial development and their contribution to the development of technical industries is emphasized. Unique initiatives, such as the organization of the Kharkiv Women's Polytechnic Institute and the Club of Inventors in Kyiv, were pointed out. It contributed to the expansion of access to education and science and the development of equality in society. Despite the challenges and obstacles, both associations remained active throughout their existence until 1917, and only subsequent bloody events and social changes affected their disappearance. In general, both societies played a significant role in the development of innovations and promotion of scientific achievements, which makes their history important milestones in scientific and technical progress in Ukraine at the beginning of the 20th century.
The significance technical associations in the scientific and technical progress at the end of the 19th - at the beginning of the 20th century in Ukraine (on the example of the South-Russian Society of Technologies and the Kyiv Polytechnic Society of Engineers and Agronomists)
Keywords: Київський політехнічний інститут; Харківський технологічний інститут; інженерна освіта; Південно-Російське товариство технологів; Київське політехнічне товариство інженерів і агрономів; наукові товариства; просвітництво; Kyiv Polytechnic Institute; Kharkiv Institute of Technology; engineering education; South-Russian Society of Technologists; Kyiv Polytechnic Society of Engineers and Agronomists; scientific societies; education