Дослідження невизначеності відтворення одиниці напруженості електромагнітного поля в GTEM-камері для проведення випробувань з електромагнітної сумісності - Васильєва, Олена Михайлівна; Макаров, Олег Васильович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
У роботі представлено опис еталона одиниці напруженості електромагнітного поля в діапазоні частот 10 кГц- 1 ГГц. Еталон складається з GTEM-камери, генератора, підсилювача, засобів вимірювальної техніки, спеціалізованого програмного забезпечення поставлених компанією Роде і Шварц (Німеччина). Наведено результати експериментальних досліджень метрологічних характеристик вузлів, критичних для величини невизначеності відтворення одиниці напруженості електромагнітного поля. Розроблено співвідношення для розрахунку невизначеності еталонної установки напруженості електромагнітного поля. Проведено визначення метрологічних характеристик вузлів еталонної установки для відтворення одиниці напруженості електромагнітного поля. Наведені результати експериментальних досліджень з мінімізації невизначеності за рахунок складової хвилевого опору GTEM-камери, що будуть використані при калібруванні еталонної установки. Дана стаття є другою частиною узагальнених результатів досліджень.

The paper describes the reference of the unit of intensity of the electromagnetic field in the frequency range of 10 kHz-1 GHz. The standard consists of a GTEM camera, generator, amplifier, measuring equipment, specialized software supplied by Rode and Schwartz (Germany). The results of experimental studies of the metrological characteristics of nodes critical for the magnitudeof the uncertainty of the reproduction of a unit of electromagnetic field intensity are presented. A relation is developed to calculate the uncertainty of the reference setting of the electromagnetic field strength. The determination of the metrological characteristicsof the units of the standard installation for the reproduction of the unit of electromagneticfield intensity. The results of experimental studies on minimizing uncertainty due to the componentwave resistance of the GTEM camera, which will be used in the calibration of the reference installation, are presented. This article is the second part of the generalized research findings.
Investigation of the uncertainty of the reproduction of a unit of electromagnetic field strength in a GTEM camera for conducting electromagnetic compatibility tests
Keywords: еталон одиниці; радіочастотний діапазон; метрологічні характеристики; unit standard; radio frequency range; metrological characteristics