Фотопротекторна дія крему "Саліцинк" на моделі фотодинамічного запалення у щурів - Малоштан, Людмила Миколаївна; Підгайна, В. В.; Гладух, Євген Володимирович; Тараненко, Ю. С.; Шаталова, О. М. (Національний фармацевтичний університет, 2020)
Ультрафіолетове (УФ) опромінення, якому піддається майже все населення планети, є етіопатогенетичним чинником багатьох захворювань, зокрема фотодерматитів, сонячних опіків, фотостаріння, канцерогенезу, фотоалергії. Зменшити негативний вплив сонячного опромінення на організм допомагає застосування фотопротекторних лікарських та косметичних засобів, активні фармацевтичні інгредієнти (АФІ) яких поглинають або відбивають УФ-промені. Тому доцільним є пошук і вивчення нових фотозахисних засобів, здатних не лише поглинати чи відбивати УФ-промені певної ділянки спектра, але й здатних захищати від випромінювання широкого діапазону. Мета дослідження. Вивчення фотопротекторної активності (ФПА) нового крему на основі композиції кори верби білої (Salix alba L.) та цинку перитіонату, умовно названого «Саліцинк», на моделі гострого фотодинамічного запалення шкіри у щурів. В якості препарату порівняння було обрано крем «Псорікап». Матеріали та методи. Фотопротекторну активність крему «Саліцинк» досліджували на моделі фотодинамічної травми, викликаної УФ-опроміненням у щурів. Результати. В результаті дослідження було встановлено, що фотодинамічне запалення шкіри розвивалося поступово. На фоні лікування кремом «Саліцинк» спостерігалося значне зниження інтенсивності фотодинамічного запалення шкіри тварин, як характеризувалося зменшенням набряку і гіперемії, а також зменшенням товщини шкірної складки в порівнянні з групою КП. Висновки. Отримані результати дослідження свідчaть, що крем «Саліцинк» на моделі фотодинамічного УФ-індукованого ураження шкіри проявив виразні протизапальні властивості. Його використання дозволило знизити інтенсивність гострого фотодинамічного запалення та прискорення одужання експериментальних тварин. Отримані результати обґрунтовують доцільність подальшого вивчення крему «Саліцинк» у якості фотопротекторного засобу при контактному алергічному дерматиті.

The photoprotective action of “Salizink” cream on the model of photodynamic injury in rats Ultraviolet (UV) radiation, which almost the entire population of the planet is exposed to, is an etiopathogenetic factor in many diseases, including photodermatitis, sunburn, photoaging, carcinogenesis, photoallergy, etc. The use of photoprotective drugs and cosmetic products, which active pharmaceutical ingredients (AFIs) absorb or repel UV rays, helps to reduce the negative impact of sunlight on the body. Therefore, it is advisable to search and study new photoprotectors that can not only absorb or reflect the UV rays of a particular area of the spectrum, but also able to protect against broad-spectrum radiation. Аim. To study the photoprotective activity (PPA) of a new cream based on the composition of Salix alba L. bark and zinc pyrithionate conditionally named “Salizink” on the model of acute photodynamic inflammation of the skin in rats. “Psoricap” cream was chosen as a reference drug. Materials and methods. The photoprotective activity of “Salizink” cream was studied on the model of photodynamic injury caused by UV irradiation in rats. Results. The study has found that photodynamic inflammation of the skin developed gradually. On the background of the treatment with “Salizink” cream a significant decrease in the intensity of photodynamic inflammation of the skin of animals characterized by reduction of edema and hyperemia, as well as a decrease in the skinfold thickness were observed compared to the control pathology group (CP Conclusions. The results of the study indicate that “Salizink” cream on the model of photodynamic UV-induced skin injury has shown marked anti-inflammatory properties. Its use has reduced the intensity of acute photodynamic inflammation and accelerated the recovery of experimental animals. The results obtained substantiate the feasibility of further study of “Salizink” cream as a photoprotective agent for the treatment of contact allergic dermatitis.
The photoprotective action of "Salizink" cream on the model of photodynamic injury in rats
Keywords: дерматити; кора верби білої; фотопротекторна активність; цинку піритіонату; запалення; dermatitis; white willow bark; photoprotective activity; zinc pyrithionate; inflammation