Інтеграція мовних і професійних дисциплін у вищих навчальних закладах - Суханова, Тетяна Євгенівна; Коляда, Ірина Валеріївна; Внукова, Катерина Валеріївна (Видавничий дім "Гельветика", 2024)
У сучасному світі глобалізації та інтеграції іноземна мова відіграє одну з ключових ролей у професійному та особистісному розвитку студентів, адже іноземна мова є ключем до глобальної освіти та наукового обміну. Вивчення предметів іноземною мовою дає студентам доступ до новітніх наукових досліджень, міжнародних практик та можливостей для стажування. Інтегроване навчання є ефективним підходом для поєднання вивчення іноземної мови та професійно орієнтованих дисциплін. Мета цієї статті полягає в розкритті особливостей інтегрованого навчання іноземної мови у вищих навчальних закладах, його значення, переваги та виклики. Автори переконані, що інтегроване навчання сприяє підвищенню мотивації студентів завдяки можливості застосовувати мову у реальних та практичних завданнях. Цей підхід до- зволяє студентам не лише вивчати теоретичні аспекти мови, але й використовувати їх у контекстах, які є актуальними для їхнього життя чи професійної діяльності. У дослідженні розглядається, як інтегроване навчання формує комунікативну компетенцію та фаховий словниковий запас. Автори стверджують, що воно є потужним інструментом для розвитку критичного мислення, особливо завдяки роботі з іноземними джерелами. Але попри численні переваги, впровадження інтегрованого навчання супроводжується певними труднощами: недостатній рівень володіння іноземною мовою як серед студентів, так і серед викладачів, відсутність навчальних матеріалів, адаптованих для інтегрованого навчання, перевантаження викладачів, які повинні викладати предмет мовою, що не є їхньою рідною, тощо. У статті приділяється увага плануванню й структуруванню заняття, щоб інтегроване навчання було максимально ефективним і забез- печувало одночасне засвоєння фахових знань та розвиток мовних та мовленнєвих навичок. Наводяться приклади завдань, що можна використовувати на різних етапах заняття, залежно від його загальної мети.
Integration of language and professional disciplines in higher education institutions
In today’s world of globalization and integration, a foreign language plays a pivotal role in students' professional and personal development, serving as a key to global education and scientific exchange. Studying subjects in a foreign language provides students access to the latest scientific research, international practices, and internship opportunities. Integrated learning is an effective approach that combines the study of foreign languages with professionally oriented disciplines. This article aims to explore the features of integrated language learning in higher education institutions, emphasizing its significance, advantages, and challenges. The authors argue that integrated learning enhances student motivation by enabling the practical application of the language in real-world tasks. This approach allows students to learn the theoretical aspects of a language and use it in contexts relevant to their lives and professional activities. The study examines how integrated learning fosters communicative competence and develops a professional vocabulary. The authors assert that it is a powerful tool for cultivating critical thinking, especially through working with foreign sources. However, despite its numerous advantages, the implementation of integrated learning faces certain challenges: insufficient proficiency in a foreign language among students and teachers, a lack of adapted teaching materials, and teacher overload due to teaching subjects in a non-native language, among others. The article addresses the planning and structuring of lessons to ensure that integrated learning is as effective as possible, facilitating the simultaneous acquisition of professional knowledge and the development of linguistic and communicative skills. Examples of tasks are provided for various lesson stages, depending on their overall goal.
Keywords: інтегроване навчання; іноземні мови; комунікативні навички; когнітивні здібності; культурний контекст; міждисциплінарні зв'язки; критичне мислення; integrated learning; foreign language teaching; communicative skills; cognitive abilities; cultural context; interdisciplinary connections; critical thinking