Соціальний простір у науковому дискурсі - Розова, Олена Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2018)
У статті розкривається сутність поняття «соціальний простір» і аналізуються основні напрямки наукового дискурсу з цього напрямку. На основі проведеного аналізу виявлено, що соціальний простір являє собою логічно мислимий ідеальний об'єкт (конструкт), який включає події та дії, процеси та відносини, пов'язані з соціальною практикою. Доводиться, що соціальний простір має активну, діяльну сутність і є феноменом, який формується за рахунок впливу багатьох чинників: політичних, економічних, культурних тощо. Визначається, що в умовах особливого ставлення українського суспільства до університетської освіти, що формує стратегію формування суспільної свідомості, важливо визначити позицію університету в соціальному просторі. Крім того, для сучасного вітчизняного вишу, який функціонує в різних соціальних підпросторах: інформаційному, науковому, освітньому, культурному і т.д. вельми істотним є не тільки визначення його позиції в соціальному просторі, а й вплив на цю позицію за допомогою прес-служби університету.

The article reveals the main point of the "social space" concept and analyzes the main directions of scientific discourse in this sphere. Based on the analysis, it is discovered that social space is a logically conceivable perfect object (construct), which includes events and actions, processes and relationships related to social practice. It is proven, that social space has an active, busy entity and is a phenomenon that is formed by the influence of many factors: political, economic, cultural, etc. It is determined that in the conditions of the Ukrainian society special relationship to the university education, that forms the strategy of social consciousness formation, it is important to determine the position of the university in the social space. In addition, for a modern Ukrainian university functioning in various social subspaces: informational, scientific, educational, cultural, etc., it is very significant not only to define its position in the social space, but also the influence on this position with the help of the modern press service of the university.
Social space in scientific discourse
Keywords: соціальний простір; науковий дискурс; позиціонування; університет; social space; scientific discourse; positioning; university