Корисні копалини - Білецький, Володимир Стефанович (Енциклопедичне видавництво, 2021)
Україна належить до провідних мінерально-сировинних держав світу. Поєднання різновікових структурних елементів зумовило широкий діапазон корисних копалин. За різними оцінками, на початку 21 ст. Україна мала 5 % мінерально-сировинного потенціалу світу. Зазвичай за промисловим використанням виділяють горючі (паливні), рудні (металічні), нерудні (неметалічні), гідромінеральні корисні копалини. Загальнодержавною програмою розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 р. (ухвалена 2011 р., зі змінами від 2012 р.) передбачено поділ видів сировини за промислово-економічною ознакою на такі категорії: А (види мінеральної сировини, що інтенсивно видобуваються в Україні), Б (видобуток в обмежених обсягах, розвідані запаси невеликі або виснажені, нові недостатньо вивчені тощо), В (є родовища, запаси розвідані, але видобуток обмежений або відсутній), Г (родовища не розробляються, недостатньо вивчені).
Keywords: мінерально-сировинні ресурси; нафтопромисловість; хімічні речовини; вугілля; руди кольорових металів