Дослідження стійкості загальної системи корпоративного убезпечення - Волоснікова, Наталія Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
Метою статті є визначення механізму функціонування й підвищення стійкості загальної системи корпоративного убезпечення. При цьому створюється абстрактна та концептуальна модель системи корпоративного убезпечення, яка описується математично або функціонально та служить для оптимізації відносин між елементами і рівнями наслідків впливу інформаційної складової, як суттєвого фактора, спрямованого на підвищення економічної ефективності системи корпоративного убезпечення. Виділено структуру системи, як сукупності замкнутих елементів, які об’єднані в систему певними зв’язками та є залежними один від одного. Проаналізовано систему корпоративного убезпечення з точки зору надійності. Зроблено висновок, що найбільш поширеною причиною порушення цілісності загальної системи корпоративного убезпечення є втрата стійкості. Стійкість системи розглядається, як здатність даної системи нормально функціонувати та протистояти різним неминучим впливам явищ в мікро- та макроекономічному середовищі. Під стійкістю системи корпоративної безпеки розуміється здатність динамічної системи корпоративної безпеки повертатися в рівноважний стан після закінчення дії обурення, який порушив цю рівновагу. Виділено три види криз залежно від механізмів розвитку та характеру стійкості загальної системи корпоративного убезпечення, а саме критична ситуація системи корпоративного убезпечення, кризовий стан, катастрофи. Запропоновано кількісні характеристики показників надійності загальної системи корпоративного убезпечення.

The purpose of the article is to determine the mechanism of functioning and increase the stability of the general system of corporate security. This creates an abstract and conceptual model of the corporate security system, which is described mathematically or functionally and serves to optimize the relationship between the elements and levels of consequences of the information component, as a significant factor aimed at improving the economic efficiency of the corporate security system. The structure of the system is distinguished as a set of closed elements that are connected to the system by certain connections and are interdependent. The system of corporate security from the point of view of reliability is analyzed. It is concluded that the most common reason for the violation of the integrity of the overall corporate security system is the loss of stability. System resilience is seen as the ability of a system to function properly and with stand the various inevitable effects of phenomena in the micro- and macroeconomic environment. There are three types of crises depending on the mechanisms of development and the nature of the stability of the overall corporate security system, namely the critical situation of the corporate security system, the crisis, disasters. Quantitative characteristics of indicators of reliability of the general system of corporate security are offered.
Research of sustainability of the general corporate security system
Keywords: системність; промислове підприємство; системний аналіз; система корпоративного убезпечення; системи надійності; система стійкості; стійкість системи; корпоративне убезпечення; systematic; industrial enterprise; dialectical principles; system analysis; corporate security system; reliability systems