До 175-річчя з дня нарождення ректора ХТІ, професора Івана Михайловича Пономарьова - Журило, Дмитро Юрійович; Кабачек, Володимир Вікторович (Громадська наукова організація "Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління", 2023)
Метою статті є необхідність висвітлити основні життєві віхи та творчий шлях, узагальнити пріоритетні наукові здобутки талановитого хіміка та викладача, фундатора вищої технічної освіти в Україні та четвертого директора Харківського Технологічного інститута Імператора Олександра ІІІ, першого професора хімії вказаного вишу – Івана Михайловича Пономарьова. Аналіз основних етапів професійної діяльності видатного ученого та педагога дав підстави стверджувати, що він був одним з фундаторів освіти у хімії, декілька років був фактичнім керівником Харківського технологічного інституту Імператора Олександра ІІІ, тривалий час працював Помічником директора вишу та Секретарем Учбового комітету, а, згодом, і його четвертим директором. Його професійна діяльність призвела до появи в інституті нових навчальних предметів, насамперед, органічної хімії, двигунів внутрішнього згоряння, електротехніки, тощо. Під керівництвом Івана Михайловича та за активної участі іншого видатного хіміка та викладача Миколи Олександровича Черная було створено хімічну лабораторію ХТІ. Лабораторія стала першим місцем роботи для молодих науковців. 25 лютого 1905 Іван Михайлович Пономарьов був призначений директором Інституту. Під час всієї педагогічної діяльності І. М. Пономарьов відзначався цілеспрямованістю і енергійністю, терпінням і тактовністю. У ХТІ, вперше в його історії, в 1905 р. не було випуску студентів. Тільки листування з приводу відновлення навчальних занять в Інституті зайняло 10 місяців. Цей конфлікт отримав назву «шилерівська історія», наслідки якої довелося усувати саме І. М. Пономарьову. Він встиг зробити перші кроки по відновленню призупинених занять, по поверненню в ХТІ висококваліфікованих викладачів і лаборантів. Але, вже 24 серпня 1905 р. Іван Михайлович пішов з життя, залишивши по себе виключно добру пам'ять. Попри закриття інституту та скасування занять студенти на руках несли труну з тілом директора ХТІ у останній шлях.

The purpose of the article is the need to highlight the main life milestones and creative path, to summarize the priority scientific achievements of a talented chemist and teacher, the founder of higher technical education in Ukraine and the fourth director of the Kharkiv Institute of Technology of Emperor Alexander III, the first professor of chemistry of the specified university - Ivan Mykhailovych Ponomarev. The analysis of the main stages of the professional activity of the outstanding scientist and teacher gave reasons to claim that he was one of the founders of education in chemistry, for several years he was the actual head of the KhTI of Emperor Alexander III, for a long time he worked as an assistant to the director of the university and the Secretary of the Study Committee, and, later, and its fourth director. His professional activity led to the emergence of new educational subjects at the institute, primarily organic chemistry, internal combustion engines, electrical engineering, etc. Under the leadership of I.M. Ponomariov and with the active participation of another outstanding chemist and teacher, Mykola Oleksandrovych Chernai, the chemical laboratory of KhTI was created. The laboratory became the first place of work for young scientists. On February 25, 1905, Ivan Mykhailovych Ponomaryov was appointed director of the Institute. During his entire teaching career, I.M. Ponomaryev was noted for his determination and energy, patience and tact. In 1905, for the first time in its history, there was no graduation of students at KhTI. Only the correspondence regarding the resumption of classes at the Institute took 10 months. This conflict was called "Schillerian history". It was I.M. Ponomariov who had to eliminate the consequences of "Schiller's history". He managed to take the first steps to resume suspended classes, to return highly qualified teachers and laboratory assistants to KhTI. Unfortunately, already on August 24, 1905, Ivan Mykhailovych passed away, leaving behind only a good memory. Despite the closure of the institute and the cancellation of classes, the students carried the coffin with the body of the head of the Institute of Technology in their arms for the final journey.
To the 175th Anniversary of the Birth 0f the Rector of KhTI, Professor Ivan Mikhailovich Ponomarev
Keywords: хімія органічна; ХТІ; педагоги; хімія неорганічна; шилерівська історія; студенти; Пономарьов І. М.; organic chemistry; KhTI; teacher; inorganic chemistry; Schiller's history; students; I. M. Ponomarev