Методологія скринінгу залишкових кількостей екотоксикантів в сировині, оліях та жирах - Левчук, І. В. (НТУ "ХПІ", 2014)
В статті представлено дослідження зразків олійної сировини, олій та жиру на вміст екотоксикантів (пестицидів, поліциклічних ароматичних вуглеводнів, поліхлорованих біфенілів) з використанням газового хроматографа з мас-селективним детектором. Підтверджено, що для кількісного аналізу летких сполук доцільне використання газорідинної хроматографії з селективними детекторами. Доведено, що для аналізу нелетких сполук доцільно застосування високоефективної рідинної хроматографії. Показано, що здійснення моніторингу методом скринінгу дає можливість виявлення стійких забруднювачів навколишнього середовища (екотоксикантів), які можуть потрапляти в харчові продукти.

In the article the results of studies of samples of oils fats, and raw materials for their production, for presents of ecotoxicants such as pesticides, polycyclic aromatic hydrocarbons, polychlorinated biphenyls with using of gas chromatograph with mass-selective detector are presented. It is confirmed that the using of gas chromatography with selective detector for quanification of volatile compounds is reasonable. It is proven that the using of high-efficiency liquid chromatography for analysis of non-volatile compounds is preferable. It is shown that monitoring by mean of screening of makes it possible to detect sable pollutants of environment (ecotoxicants) that can gat into a food products.
The methodology of screening of residual quantities of ecotoxicants in raw materials, oils and fats
Keywords: скринінг; пестициди; вуглеводні поліциклічні; вуглеводні ароматичні; біфеніли поліхлоровані; хроматограф газовий; сполуки леткі; хроматографія рідинна; screening; ecotocsicants; pesticides; polycyclic hydrocarbons; aromatic hydrocarbons; oils; fats; raw materials