Зменшення зусилля та підвищення продуктивності формоутворення при комбінованому витягуванні вісесиметричних виробів - Калюжний, О. В. (НТУ "ХПІ", 2013)
В статті розглянуто порівняльний розрахунковий аналіз процесів комбінованого витягування вісесиметричних виробів в двоконусній матриці та в матриці спеціального профілю. Методом скінченних елементів створені математичні моделі витягування. Адекватність моделей підтверджена існуючими експериментальними даними по витягуванню в двоконусній матри ці. Використання матриці спеціального профілю дозволило знизити зусилля формоутворення та величини розтягувальних осьових напружень в стінці заготовки завдяки зменшенню впливу тертя при витягуванні. Зменшення напружень приводить до збільшення ступеню дефор мації при потоншенні і висоти виробу, який отримується за один перехід

In paper the comparative rated analysis of axisymmetric workpieces combined drawing processes of in double-cone matrix and a special cross-section matrix is observed. Mathematical model of a drawing processes are created by the finite element method. Mathematical model adequacy is confirmed by existing experimental data of the drawing processes in double-cone matrix. Using the special cross-section matrix has allowed to decrease deformation force and axial stretching stresses in a workpieces wall thanks to decrease of drawing friction effect. Stresses decreasing leads to increase a thinning deformation ratio and workpiece height
Keywords: двоконусна матриця; матриця спеціального профілю; метод скінченних елементів; кінцеві розміри виробів; листове штампування; combined drawing; double-cone matrix; specialcross-section matrix; FEM; drawing force; finite dimensions of the detail