Универсальное плоское зацепление и типовые плоские профили - Бабичев, Д. А.; Бабичев, Д. Т.; Серебренников, А. А.; Панфилова, Е. Б. (НТУ "ХПИ", 2009)
Описане плоске універсальне зачеплення, у системі координат і рухів якого можна вписати вищу пару й утворюючі їхні ланки з будь-якого плоского механізму: зубчастого, кулачкового, із планетарним рухом, зубчасто-кулачкового й інших. Запропонована система типових плоских профілів: від геометричних примітивів, до профілів зубчастих вінців зі зламами. Дані математичні моделі.

Plane universal gearing was describer, in system co-ordinates and moving of which can inscribed highest coupe and created them link of any plane gear: caged, cammed, caged-cammed and etc. Suggested system of standard flat profiles: from geometrical primitives to profiles of gear rings with fracture. Made mathematical models.
Keywords: теория зубчатых зацеплений; задача формообразования; задача контакта; плоские механизмы; критерий изменчивости кривизны