Особливості фізичної підготовленості військовослужбовців з обмеженими можливостями організму (на прикладі отримання контузії під час російсько-української війни) - Матвейко, О. М.; Мінкін, Д. О.; Білик, В. А.; Балдецький, А. А.; Сташук, І. В.; Іщенко, Є. А.; Абраменко, О. О. (Український державний університет імені Михайла Драгоманова, 2024)
Наслідки повномасштабного вторгнення агресора рф в Україну та застосування новітньої зброї спричинили отримання військовослужбовцями, які захищають територіальну цілісність нашої держави, численних відхилень у стані здоров’я різного ступеня важкості, найпоширенішими серед яких стало отримання контузій, що у свою чергу призводить до зниження ефективності ведення бойових дій та підриву боєготовності. Результатом подальшої реабілітації залишається проходження значних та постійних медичних, психологічних та фізичних заходів, що потребує впровадження обґрунтованих та ефективних програм для цієї категорії військовослужбовців з метою подальшої адаптації до умов цивільного життя та покращення їх стану здоров’я. Дослідження низки науковців, суб’єктивна думка фахівців у сфері фізичного виховання та спорту та представників силових структур показує, що фізична підготовка є не лише важливим чинником від якого залежить професійна реалізація військовослужбовців, але й тим засобом, який забезпечує позитивний вплив на виконання завдань за призначенням. Саме засобам фізичної підготовки належить важлива роль у професійній реалізації військовослужбовців у повсякденному житті, а також забезпечення позитивного впливу на виконання завдань за призначенням в умовах сучасного бою.

The consequences of the full-scale invasion of Ukraine by the Russian aggressor and the use of advanced weapons have caused numerous health disorders of varying severity among the servicemen who defend the territorial integrity of our country, the most common of which are contusions, which in turn leads to a decrease in the effectiveness of combat operations and undermines combat readiness. Further rehabilitation results in significant and ongoing medical, psychological and physical measures, which requires the implementation of sound and effective programs for this category of servicemen to further adapt to civilian life and improve their health. The research of a number of scholars, the subjective opinion of specialists in the field of physical education and sports and representatives of law enforcement agencies shows that physical training is not only an important factor that determines the professional realization of servicemen, but also a means that provides a positive impact on the performance of assigned tasks. It is the means of physical training that play an important role in the professional realization of servicemen in everyday life, as well as ensuring a positive impact on the performance of assigned tasks in modern combat.
Peculiarities of physical fitness of servicemen with disabilities (on the example of contusion during the russian-Ukrainian war)
Keywords: фізична підготовленість; військова-професійна діяльність; військовослужбовці; контузія; війна; реабілітація; physical fitness; military professional activity; military personnel; contusion; war; rehabilitation