Передачі зачепленням в пакеті Autodesk Inventor - Іванов, Євген Мартинович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
З метою удосконалення виконання креслеників елементів зубчастих передач в пакеті Autodesk Inventor запропоновано підхід до представлення геометричної інформації відповідно до вимог чинних стандартів, який базується на використанні розроблених тривимірних моделей складальних одиниць елементів зубчастих передач в параметричних оболонках. Основою для розробки ескізної геометрії параметричних оболонок стали основні геометричні параметри зубчастих вінців елементів, оскільки при виконанні креслеників елементів зачеплення зубчастих передач зображення зубчастих вінців виконуються з порушенням вимог чинних стандартів. З метою спрощення побудови креслеників елементів зубчастих передач в пакеті Autodesk Inventor було розроблено алгоритм надання геометричної інформації через розроблені тривимірні моделі параметричних оболонок зубчастих вінців їх елементів. Метод параметричних оболонок розглядає питання торкання, впровадження, методи утворення таких оболонок при детальному висвітленні їх властивостей і геометричних параметрів. Алгоритм спрощеного побудови креслеників передач зачепленням передбачає виконання розрізів за ескізами, коригування ліній контурів і зміну властивостей областей відповідно до вимог діючих стандартів. Бібліотека параметричних оболонок і алгоритм виконання робочих креслеників як елементів, так i передач зачепленням впроваджений в навчальний процес.

In order to improve the execution of drawings of gear elements in the Autodesk Inventor package, an approach to the presentation of geometric information in accordance with the requirements of current standards is proposed, based on the use of developed three-dimensional models of assembly units of gear elements in parametric shells. The basis for the development of the sketch geometry of parametric shells were the basic geometric parameters of the tooth crowns of the elements, since when making drawings of gear meshing elements, the images of the tooth crowns are made in violation of the requirements of current standards. In order to simplify the construction of drawings of gear elements in the Autodesk Inventor package, an algorithm was developed to provide geometric information through the developed three-dimensional models of the parametric shells of the gear crowns of their elements. The method of parametric shells considers the issues of touching, implementation, methods of formation of such shells with detailed coverage of their properties and geometric parameters. The algorithm for simplified creation of gearing drawings involves making cuts based on sketches, adjusting contour lines and changing the properties of areas in accordance with the requirements of current standards. The library of parametric shells and the algorithm for creating working drawings of both elements and gearing are implemented in the educational process.
Meshing transfers in Autodesk Inventor
Keywords: зубчасті передачі; пакет Autodesk Inventor; передачі зачепленням; ескізна геометрія; параметричні оболонки; sketch geometry; basic geometric parameters; parametric shells; Autodesk Inventor package