Статистичний аналіз ризиків машинобудівного підприємства - Сікєтіна, Наталія Геннадіївна (Одеський національний політехнічний університет, 2016)
Обґрунтовано статистичний метод кількісної оцінки ризику впливу мінливого конкурентного середовища на діяльність машинобудівного підприємства. Приведено фактори економічної ефективності машинобудівного підприємства. Розглянуто вплив мінливого конкурентного середовища на кожен з пропонованих факторів економічної ефективності підприємства. Проведено аналіз існуючих показників ризику впливу мінливого конкурентного середовища. Розглянуто можливість виникнення кожного виду ризику в діяльності досліджуваного підприємства. Розроблено практичний інструментарій кількісної оцінки впливу різних видів ризиків машинобудівного підприємства на його економічну ефективність діяльності в ринкових умовах. Використано метод імітаційного моделювання Монте-Карло для кількісної оцінки ризику впливу мінливого конкурентного середовища на діяльність машинобудівного підприємства.

In the article is substantiated the statistical method of quantifying the impact of risk of changing competitive environment in the activities of the machine-building enterprise. To the machine-building enterprise are presented the factors of economic efficiency. The effect of changing the competitive environment for each of the factors of economic efficiency of enterprises is considered. The analysis of existing indicators of risk of exposure to a changing competitive environment was conducted. The possibility of occurrence of each type of risk in the activity of the investigated enterprise is considered. A practical toolkit quantify the impact of various types of machine-building enterprise risks on its economic efficiency in market conditions is designed. The method of simulation Monte Carlo for quantitative risk assessment of the impact of the changing competitive environment in the activities of the engineering enterprise is used.
Statistical analysis of the risks of the machinebuilding enterprise
Keywords: підприємство; статистичний аналіз; теорія ризику; коефіцієнт варіації; enterprise; statistical analysis; theory of risk; coefficient of variation