Space optimization models of informative features for control and diagnostics of the technical state of dynamic industrial objects - Korzhov, I.; Shchapov, P.; Mygushchenko, R.; Kropachek, O. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
The problem of improving the effectiveness of information systems for monitoring and diagnosing the technical state of industrial objects with dynamic properties is inextricably linked with the formation of optimal space for informative parameters under which control and diagnostics are carried out. The formation of optimal space of informative parameters for monitoring and diagnosing the technical state of industrial object is the task of evaluation regarding limited volume of measurements and parameters characterizing the dynamics of equipment during the test changes in the technical state of industrial object. In the article the space optimization models of informative features are considered on the maximum probability of control and diagnostics of the technical state of dynamic industrial objects criterion. The article considers space optimization models of informative features based on the maximum probability of control and diagnostics of the technical state of dynamic industrial objects. The complex influence of three parameters (geometric distance between diagnosed states, number of informative parameters, training sample volume) on the probability of control and diagnostics of the technical state of industrial objects is studied. The ability to form optimal, maximum probability of control and diagnostics of the technical state ofdynamicindustrial objects and the system of informative features is proved.

Проблема підвищення ефективності інформаційних систем для моніторингу та діагностування технічного стану промислових об'єктів з динамічними властивостями нерозривно пов'язана з формуванням оптимального простору для інформаційних параметрів, за якими здійснюються контроль і діагностика. Формування оптимального простору інформаційних параметрів для моніторингу та діагностування технічного стану промислового об'єкту є завданням оцінки обмеженого обсягу вимірювань та параметрів, що характеризують динаміку обладнання під час тестових змін технічного стану промислового об'єкта. В статті розглянуті моделі оптимізації простору інформативних ознак за критерієм максимуму вірогідності контролю та діагностики технічного стану промислових об’єктів з динамічними властивостями. Виконано дослідження моделі оптимізації простору інформаційних ознак на основі отримання максимальної вірогідності контролю та діагностики технічного стану промислових об'єктів. Досліджено комплексний вплив трьох параметрів (геометричної відстані між станами, що діагностуються, кількостіінформативних параметрів, обсягу навчальної вибірки) на величину вірогідності контролю та діагностування технічного стану промислових об’єктів. Доведено спроможність формувати оптимальну, за максимумом вірогідності контролю та діагностування технічного стану промислових об’єктів з динамічними властивостями, систему інформативних ознак.
Моделі оптимізації простору інформативних ознак при контролі та діагностування технічного стану динамічних промислових об’єктів
Keywords: control; diagnosing; контроль; діагностування