Некрасов, Павло ОлександровичПодлісна, Олена ВалеріївнаПлахотна, Юлія Миколаївна2016-05-272016-05-272009Некрасов П. О. Окиснювальна стійкість жирів, збагачених діацилгліцеринами / П. О. Некрасов, О. В. Подлісна, Ю. М. Плахотна // Вісник Нац. техн. ун-ту "ХПІ" : зб. наук. пр. Темат. вип. : Хімія, хімічна технологія та екологія. – Харків : НТУ "ХПІ", 2009. – № 24. – С. 22-26.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/21762Дослідженнями останніх років встановлено, що жири, збагачені діацилгліцеринами (ДАГ) в організмі людини засвоюються як джерело енергії і не залишаються у вигляді жирових відкладень. Проте бракує інформації про стійкість до окиснення жирів, збагачених ДАГ, що є важливим фактором для термінів їх придатності. На вирішення цього питання було спрямовано представлену роботу. Здійсненими дослідженнями встановлено, що окиснювальна стійкість жирів, збагачених ДАГ, знаходиться не тільки на рівні з показниками традиційних жирів, а й незначно перевищує їх. Це надає можливість розробляти нові жиромісткі харчові продукти лікувально-профілактичного та функціонального призначення з підвищеним терміном зберігання.Up-to-date researches proved that diacylglycerol (DAG) fats are utilized as energy source in human organism and prevent fat accumulation. However there is lack of information concerning DAG fats oxidation stability which is the important factor for shelf life. The present work was aimed at the solution of this question. The fulfilled investigations ascertained that DAG fats oxidation stability was not only equal to conventional fats characteristics but was a bit higher. These results make possible to develop novel medioprophylactic and functional fat-and-oil products with longer shelf life.ukхарчування здоровепродукти функціональніхіломікронолія соняшниковагліцероліз ферментативнийОкиснювальна стійкість жирів, збагачених діацилгліцеринамиArticle