Обґрунтування будови і принципу роботи зупинника для ланки керування швидкістю зубчастого диференціала - Малащенко, Володимир Олександрович; Стрілець, Олег Романович; Стрілець, Володимир Миколайович (НТУ "ХПІ", 2018)
Обґрунтована будова і принцип роботи зупинника ланки керування швидкістю зубчастого диференціала, який складається з шестеренчастого гідронасоса, трубопроводів, регулювального крана, зворотного крана і ємності для рідини. Всі деталі, у вигляді замкнутої гідросистеми, змонтовані на корпусі шестеренчастого гідронасоса, вал якого з’єднаний через циліндричну зубчасту передачу з ланкою керування швидкістю зубчастого диференціала – сонячним зубчастим колесом, або епіциклом, або водилом. При обертанні ланки керування, шестеренчастий гідронасос приводиться в роботу і перекачує рідину по відкритому колу гідросистеми, коли регулювальний кран відкритий. При закритому регулювальному крані шестеренчастий гідронасос зупинений і при цьому зупинена ланка керування швидкістю. Таким чином, за рахунок зміни швидкості ланки керування плавно змінюється швидкість веденої ланки зубчастого диференціала.

The structure and principle of operation of the stopper of the speed control unit of the gear differentials, which consists of a gear hydraulic pump, pipelines, a regulating throttle, a reverse crane and a tank for a liquid, is substantiated. All parts, as closed circuit hydrosystem, are mounted on the frame of a gear hydraulic pump, whose shaft is connected through a cylindrical gear with a speed control link of the gear differential – a sun gear, an ring gear, or a carrier. When rotating the control unit, gear hydraulic pump is being driven and pumps fluid through the open hydraulic circle, when the regulating throttle is open. When the regulating throttle is closed, the gear hydraulic pump is stopped, and the speed control unit is stopped. Thus, due to the change in the speed of the control unit, the velocity of the driven link of the gear differential is gradually changing.
Justification of the structure and principle of operation of the stopper for the speed control unit of the gear differential
Keywords: гідросистема замкнута; колесо зубчасте; водило; епіцикл; сателіт; closed circuit hydrosystem; sun gear; carrier; ring gear; satellite