Вплив шуму на організм працівників при будівництві та експлуатації автомобільних доріг - Волненко, Н. Б.; Богатов, О. І.; Литвиненко, В. М.; Кулявець, Ю. В. (НТУ "ХПІ", 2010)
Робота присвячена вивченню впливу шуму на організм працівників при будівництві та експлуатації автомобільних доріг. Показано, що у більшості дорожньо-будівельних машин рівень шуму перевищує гранично припустимі нормативи, що приводить до значного зниження слуху працівників. Шум надає як місцеву негативну дію, так і загальну дію, що приводить до порушення функції серцево-судинної та нервової систем. Виходячи з цього, показане суворо дотримуватись частоти та якості медичних оглядів працівників, які працюють на будівництві та при експлуатації автомобільних шляхів.

The article devoted to influence noise study on the worker organism during building and exploiting of a motor road. The article presents level of the noise of a most road building machine exceeds permissible standard that lead to considerable hearing impairment of workers. Noise bring as to local negative action as to common action that result to dysfunction of a cardiovascular system and nervous system. Hence hardly require frequency and quality of a medical inspection of worker, that work on the building and exploiting of a motor road.
Keywords: техноекологічна система; дорожньо-будівельні машини; шкідливі виробничі чинники; шумове забруднення; зниження слуху працівників; ураження серцево-судинної системи; якість медичних оглядів