Вплив органічних та неорганічних поризаторів на властивості пористо-пустотілої будівельної кераміки - Щукіна, Людмила Павлівна; Пилипчатін, Олександр Вікторович; Галушка, Ярослав Олегович; Міхеєнко (Ященко), Лариса Олександрівна (НТУ "ХПІ", 2012)
Здійснено технологічну оцінку органічних і неорганічних поризуючих добавок, що можуть використовуватися у виробництві пористо-пустотілої кераміки. Досліджено фізичні і технологічні властивості поризаторів. Визначено вплив виду і кількості поризаторів на середню щільність, механічну міцність і коефіцієнт конструктивної якості керамічних матеріалів. Надано рекомендації щодо промислового використання комбінованих поризуючих добавок.

Technological evaluation of organic and inorganic additives to create a porosity that can be used in the production of building ceramics is implemented. The physical and technological properties of additives to create porosity are investigated. The influence of the type and amount of additives to create porosity on mean density, mechanical strength and quality constructive factor of ceramic materials is determined. The recommendations for the industrial use of combined additives to create porosity are given.
Keywords: оцінка технологічна; добавки поризуючі; виробництво; щільність; міцність; якість; добавки комбіновані; використання промислове