Оцінювання невизначеності вимірювань при дослідженнях насіння соняшника нової лінії - Захаров, І. П.; Чуніхіна, Тетяна Віталіївна; Папченко, Вікторія Юріївна (Луцький національний технічний університет, 2019)
Олієжирова галузь є провідною галуззю харчової промисловості України. Зростаючий за останні роки об'єм виробництва соняшникової олії пояснюється зростанням врожаю та збільшенням вмісту олії у насінні соняшника. У роботі представлені результати дослідження фізико-хімічних показників якості соняшникового насіння нової лінії. Детально розглянуто процес дослідження одного із фізико-хімічних показників якості насіння соняшника-вмісту олії, із застосуванням методу екстракції. На прикладі одного із показників якості, вмісту олії у насінні соняшника, показано розрахунок невизначеності вимірювання цього показника.

Oil and fat industry is the main branch of the food industry in Ukraine. Increasing during the last few years volume of the production of the sunflower oil is caused by increase of the harvest and increase of the concentration of the oil in the sunflower seed. The results of the research of the quality of the sunflower seed of the new line are presented in the work. The process of the investigation of the one of the physical and chemical parameters of the quality of the sunflower seed, the concentration of the oil in the seed, was considered in detail. The example of the account of the uncertainty of the measurement of the concentration of the oil in the sunflower seed is given.
Evaluation of uncertainty of measurements in new line sunflower seed research
Keywords: насіння соняшника; фізико-хімічні показники якості; метод екстракції; паралельні вимірювання; невизначеність вимірювання; the sunflower seed; physical and chemical parameters of the quality; extraction method; the parallel experiments; the uncertainty of the measurement