Удосконалення підсистеми діагностики та попередження кризових ситуацій у діяльності суб’єктів підприємництва - Сергієнко, Олена Андріанівна; Чернов, Олександр Олександрович; Гузь, Остап Богданович (Видавничий дім "Інжек", 2023)
У статті проаналізовано сучасні причини формування кризових явищ в економіці України, а також основні підходи до оцінки ймовірності настання кризи на підприємстві. З метою вдосконалення підсистеми діагностики та попередження формування фінансових криз розроблено концептуальну модель, яка передбачає визначення класу кризи промислових підприємств на базі кластерного аналізу. Також здійснено оцінку ймовірності настання кризових ситуацій на базі дискримінантних функцій приналежності. Застосування концептуальної моделі дозволило розробити підхід до вдосконалення системи антикризового управління підприємством на основі оцінки санаційного потенціалу підприємства. Побудовано матричну модель вибору санаційної стратегії підприємства на основі позиціонування підприємства у двовимірній площині залежно від рівня санаційного потенціалу та класу кризи. Визначено вид санаційної стратегії з урахуванням класу кризи, доцільний спосіб реалізації стратегії, який відповідає фактичним і потенційним можливостям підприємства та стану його санаційного потенціалу. Ключовим елементом запропонованого механізму є процедура вибору та реалізації санаційної стратегії залежно від: рівня санаційного потенціалу підприємства і класу кризи; зовнішніх факторів і класу кризи. Результати дослідження можуть бути впроваджені в діяльності промислових підприємств для формування й обґрунтування антикризового управління.

The article analyzes the current causes of the formation of crisis phenomena in the economy of Ukraine, also the main approaches to assessing the probability of occurrence of a crisis at enterprise. In order to improve the subsystem of diagnostics and prevention of the formation of financial crises, a conceptual model has been developed, which provides for the definition of the class of crisis of industrial enterprises on the basis of cluster analysis. Further, an assessment of the probability of occurrence of crisis situations on the basis of discriminant membership functions is carried out. The application of the conceptual model allowed to develop an approach to improving the system of anti-crisis management of enterprise on the basis of assessment of the sanitation potential of enterprise. A matrix model of choosing the sanitation strategy of enterprise on the basis of positioning of the enterprise in the two-dimensional plane depending on the level of sanitation potential and the class of crisis has been built. The type of sanitation strategy is determined, taking into account the class of crisis, the expedient way of implementing the strategy, corresponding to the actual and potential capabilities of the enterprise and the state of its sanitation potential. The key element of the proposed mechanism is the procedure for selecting and implementing the sanitation strategy depending on: the level of the sanitation potential of the enterprise and the class of crisis; external factors and the class of the crisis. The results of the study can be implemented in the activities of industrial enterprises for the formation and substantiation of crisis management.
Improving the Subsystem of Diagnostics and Prevention of Crisis Situations in the Activities of Business Entities
Keywords: криза; аналіз фінансового стану; діагностика; банкрутство; прогнозування; стратегія; управління; санація; crisis; analysis of financial condition; diagnostics; bankruptcy; forecasting; strategy; management; sanitation