Енергоефективність – запорука підвищення соціальної відповідальності промислового підприємства - Подрез, Ольга Іванівна; Проскурня, Олена Михайлівна; Черепанова, Вікторія Олександрівна (Прикарпатський інститут імені Михайла Грушевського, 2025)
В умовах воєнного та післявоєнного часу питання соціальної відповідальності суб’єктів господарювання є важливими й гострими для представників усіх рівнів управління – державному, регіональному, галузевому, корпоративному та на рівні підприємства. Дії соціальної відповідальності направлені на вирішення проблем, що виникають у зв’язку із розробкою та впровадженням найбільш актуальних соціальних програм. Соціальні програми – це управлінські дії щодо створення умов для покращення життєдіяльності персоналу підприємства, населення регіону або країни в цілому. Їх головною метою виступають заходи щодо соціального забезпечення, захисту та уникнення випадків щодо соціального відчуження. Досягнення цієї мети на рівні підприємства можливе на умовах самоорганізації, самофінансування, субсидійності або дотацій з боку бюджетів відповідного рівня та соціального партнерства з власним персоналом й партнерами по бізнесу. Таким чином, проблеми соціальної відповідальності підприємств вимагають пошуку джерел фінансування соціальних програм, які розподіляються на власні та позичкові. Власні кошти пов’язані з одержанням додаткового доходу та скороченням витрат на виробництво і реалізацію продукції підприємства. Додатковий дохід від реалізації виникає коли підприємство виробляє додаткові одиниці продукції на рівні граничних витрат.
Keywords: колективна монографія; економічна діяльність; фінанси; електрична енергія; управління; підприємницька діяльність; бізнес