Статистичне дослідження формування доходів місцевих бюджетів в умовах децентралізації - Шум (Семенець), Аліна Олександрівна; Тюріна, Діна Миколаївна; Кузькін, Є. Ю.; Ярмак, О. В. (ТОВ "Фінтехальянс", 2021)
Присвячено економіко-статистичним дослідженням тенденцій формування доходів місцевих бюджетів унаслідок реформи децентралізації, ідентифікації основних проблем, таких як: значна диференціація у бюджетній забезпеченості регіонів, що виникає через низку чинників (соціальних, географічних, ресурсних, законодавчих); залежність регіонів від центральних органів влади через відсутність дієвих механізмів передавання повноважень на місця, що гальмує ефективність та знижує доцільність делегування деяких функцій; недостатній рівень фінансової забезпеченості регіонів. А також виявлення напрямів їх усунення. Основними напрямами розв’язання зазначених проблем є створення умов для нарощення власних доходів місцевих бюджетів в умовах обмеженості бюджетних коштів. Дослідження показали, що соціально-економічний розвиток регіонів України має значну диференціацію за адміністративно-територіальними одиницями, що відбивається на рівні та якості життя населення в регіонах, рівні їхньої конкурентоспроможності, розвитку економіки, соціально-економічного стану. Державна регіональна політика, що велася країною десятиліттями, створила глибоку залежність регіонів від центру і брак стимулів до розвитку власними силами на основі розроблення механізмів ефективного використання потенціалу регіонів України. Саме на ліквідацію цих негативних тенденцій і направлена політика децентралізації, що проводиться останнім часом. Успіх цієї політики може бути забезпечений тільки на основі вдосконалення й реформування системи фінансування місцевого самоврядування. Місцеві бюджети є основним інструментом, за допомогою якого місцева влада реалізує на практиці програму соціально-економічного розвитку регіону. Але в даний час механізм формування місцевих бюджетів є неефективним, що підтверджується недостатньою кількістю фінансових ресурсів у місцевому бюджеті для проведення самостійної програми соціально-економічного розвитку. На основі статистичної інформації досліджено структуру і склад доходів місцевих бюджетів, визначено їх вплив на соціально-економічний розвиток регіонів України. Проведені дослідження дозволяють зробити висновок про те, що для успішної реалізації політики децентралізації потрібний індивідуальний підхід до формування кожної адміністративно-територіальної одиниці з ґрунтовним опрацюванням економічної достатності та самостійності цієї одиниці, а також на цій основі соціально-економічного розвитку цієї адміністративно-територіальної одиниці в цілому.

The article deals with economic and statistical research on the latest trends in local budget’s revenues caused by the decentralization reform, as well as the identification of its key problems, such as: significant differentiation in the regions’ fiscal capacity, arising due to a number of factors (social, geographical, resource, legislative ones); the regions’ dependence on central authorities due to the lack of effective mechanisms for devolution, hampering the efficiency and reducing the expediency of delegating certain functions; the insufficient level of the regions’ fiscal capacity; and finally, finding the ways of solving the abovementioned problems. These problems can be solved by creating conditions for increasing the local budgets’ own revenues in the face of limited budget funds. The state regional policy, having been carried out for decades, has created the regions’ deep dependence on the center and their lack of incentives to develop on their own by designing mechanisms to use the potential of Ukraine’s regions effectively. The recent decentralization policy is aimed at eliminating these negative trends. The success of this policy can only be ensured by improving and reforming the local government financing system. Local budgets are the main tool by which local authorities implement the program of social and economic development of a region. But at present, the mechanism of local budget formation is inefficient. This statement can be confirmed by the fact that the amount of financial assets in the local budget is insufficient to conduct an independent program of social and economic development. The structure and composition of local budget revenues have been studied on the basis of statistical information, their impact on the social and economic development of Ukraine’s regions has been determined. The research allows to conclude that successful implementation of the decentralization policy requires an individual approach to the formation of each administrative and territorial unit, a thorough study of economic sufficiency and independence of this unit, as well as research on social and economic development of this unit, as a whole.
Statistical research on local budget’s revenue formation amidst decentralization
Keywords: доходи; видатки; місцеві видатки; місцеві бюджети; децентралізація; статистика; costs; decentralization; local budgets; local costs; revenue; statistics