Examining software quality concept: business analysis perspective - Gobov, Denys Andriyovych; Zuieva, Oleksandra Valerivna (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Software quality is a critical aspect of software development that significantly impacts business performance and customer satisfaction. However, defining software quality can be challenging, as different sources provide various definitions and perspectives. The article presents a literature review of software quality, acknowledging an ongoing debate over the years regarding the definition of software quality and the methods used for its assessment. Among all the different ideas about software quality, the article highlights key concepts that are crucial in understanding software quality: meeting requirements, satisfying users, using software features, and spotting defects. The article also checks out international standards like ISO/IEC 25010:2011 and ISO/IEC 5055:2021, introducing terms such as "Quality in use" and "Structural Quality." Unveiling a tripartite perspective elucidated in international standards—internal quality, external quality, and quality in use - the article underscores the intricate interplay between subjectivity and objectivity. The subjective dimension, influenced by user perception and contextual factors, is juxtaposed with more objective criteria such as conformance to requirements and the absence of defects. The standards provide helpful perspectives, but the human side of things, like user feelings and specific contexts, makes finding a universal definition tricky. The pivotal role of business analysis and requirements engineering in ensuring software quality is underscored. Business requirements, stakeholder needs, and the quality of functional and non-functional requirements emerge as integral components. The article argues that software quality is intricately tied to the quality of its requirements, presenting a dual perspective: compliance with quality criteria and alignment with stakeholders' expectations and business goals. Practical software quality assessment is built upon the foundational understanding of contextual nuances, user needs, and operational conditions, all discerned through business analysis.

Якість програмного забезпечення є критичним аспектом розробки програмного забезпечення, який суттєво впливає на продуктивність бізнесу та задоволення клієнтів. Однак визначення якості програмного забезпечення може бути складним завданням, оскільки різні джерела надають різні визначення та погляди. У статті представлено огляд літератури з якості програмного забезпечення, підтверджуючи тривалу дискусію протягом років щодо визначення якості програмного забезпечення та методів його оцінки. Серед різних ідей про якість програмного забезпечення в статті виокремлено ключові концепції, які є важливими для розуміння поняття якості програмного забезпечення: відповідність вимогам, задоволення користувачів, функції програмного забезпечення та виявлення дефектів. В статті розглядаються міжнародні стандарти, такі як ISO/IEC 25010:2011 та ISO/IEC 5055:2021, в яких представлено терміни "Якість під час використання" та "Структурна якість". Розкриваючи трійковий погляд, який пояснюється в міжнародних стандартах - внутрішня якість, зовнішня якість та якість використання – в статті підкреслено тонку взаємодію між суб'єктивністю та об'єктивністю. Суб'єктивний вимір, визначений сприйняттям користувачів та факторами контексту, порівнюється з більш об'єктивними критеріями, такими як відповідність вимогам та відсутність дефектів. Стандарти надають слушний погляд, але людський аспект, такий як почуття користувача та конкретні фактори контексту, роблять надання універсального визначення поняття якості програмного забезпечення складним завданням. Наголошується на надважливій ролі бізнес-аналізу та інженерії вимог у забезпеченні якості програмного забезпечення. Бізнес-вимоги, потреби зацікавлених сторін та якість функціональних та нефункціональних вимог виокремлюються як невід'ємні компоненти. В статті аргументовано, що якість програмного забезпечення тісно пов'язана з якістю його вимог, представляючи подвійну перспективу: відповідність критеріям якості та відповідність очікуванням зацікавлених сторін і цілям бізнесу. Отже, ефективна оцінка якості програмного забезпечення ґрунтується на фундаментальному розумінні нюансів контексту, потреб користувачів та умов експлуатації, все це визначається в процесі бізнес-аналізу.
Аналіз концепту якості програмного забезпечення: перспектива бізнес-аналізу
Keywords: software quality; business analysis; requirements; quality in use; internal quality; international standards; якість програмного забезпечення; бізнес-аналіз; вимоги; якість під час використання; внутрішня якість; міжнародні стандарти