Аналіз причин виробничого травматизму та шляхів його зниження в сучасних реаліях - Мезенцева, Ірина Олександрівна; Кузьменко, Олена Олексіївна; Труш, О. О.; Вамболь, Сергій Олександрович (Національний науково-дослідний інститут промислової безпеки та охорони праці, 2023)
Метою дослідження є встановлення взаємозв’язку між найбільш травмонебезпечними галузями економіки та кількістю потерпілих від нещасних випадків на виробництві й пропозиції щодо зниження виробничого травматизму, а також аналіз змін у класифікаторі Порядку причин виробничого травматизму в Україні. В представленій роботі проведено аналіз виробничого травматизму за останні роки з урахуванням особливостей сучасного періоду. Актуальність цієї роботи обумовлена великим рівнем виробничого травматизму і професійних захворювань в Україні у порівнянні з промислово розвиненими країнами Європейського Союзу. Наведено данні щодо динаміки причин нещасних випадків за період з 2015 по 2022 рік з урахуванням змін у класифікаторі причин. Розглянуто найбільш травмонебезпечні галузі економіки у вище зазначеному періоді та запропоновано заходи для зниження виробничого травматизму. Данні для дослідження були взяті з відкритих джерел інформації. Аналіз отриманих результатів показав незмінну лідируючу позицію у розглянутому періоді організаційних причин нещасних випадків, незважаючи на введення до класифікатора четвертої групи причин. За результатами дослідження було показано, що введення четвертої групи причин нещасних випадків має відповідне обґрунтування, встановлені закономірності щодо найбільш травмонебезпечних галузей економіки у роках, що розглядались, та визначена низька мотиваційна складова з безпеки праці, що обумовлює переважання організаційних причин виробничого травматизму. Констатовано, що зниження виробничого травматизму неможливе без викладання питань безпеки праці у закладах вищої освіти майбутнім керівниками структурних підрозділів і провідним спеціалістам. Відзначена необхідність покращення навчання з питань охорони праці працівників усіх рівнів, а також застосування обов’язкового професійного відбору та більш ретельний контроль за періодичними профілактичними медичними оглядами.

In the presented work, an analysis of industrial injuries in recent years was carried out, taking into account the peculiarit ies of the modern period. The relevance of this work is due to the high level of industrial injuries and occupational diseases in Ukraine compared to the industrialized countries of the European Union. Data are given on the dynamics of the causes of accidents for the period from 2015 to 2022, taking into account changes in the classification of causes. The most injury-prone sectors of the economy in the above-mentioned period were considered and measures to reduce industrial injuries were proposed. Data for the study were taken from open sources of information. The analysis of the obtained results showed an unchanged leading position in the considered period of the organizational causes of accidents, despite the introduction of the fourth group of causes into the classifier. According to the results of the study, it was shown that the introduction of the fourth group of causes of accidents has an appropriate rationale, established patterns regarding the most trauma-hazardous branches of the economy in the years under review, and determined a low motivational component of occupational safety, which determines the predominance of organizational causes of industrial injuries. It was established that the reduction of industrial injuries is impossible without teaching occupational safety issues in higher education institutions by future heads of structural units and leading specialists. The need to improve occupational health and safety training for employees at all levels, as well as the use of mandatory professional selection and more thorough control over periodic preventive medical examinations, was noted.
Analysis of the causes of viral injuries the ways of yogo's degradation in current realities
Keywords: нещасні випадки; виробничий травматизм; техногенні причини; травмонебезпечні галузі економіки; accidents; industrial injuries; technogenic causes; injury-prone areas of the economy