Європейська водоохоронна парадигма в українському правовому регулюванні скидання забруднювальних речовин у поверхневі води - Уберман, Володимир Ілліч; Васьковець, Людмила Антонівна (Національний технічний університет "Дніпровська політехніка", 2025)
Досліджуються парадигмальні засади правового регулювання скидання забруднювальних речовин в поверхневі води України у зв’язку з переходом у 2024 – 2025 рр. до європейського законодавства щодо боротьби з промисловим забрудненням, а саме: прийняттям Закону України «Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення», затвердженням українських планів управління річковими басейнами, створенням системи класифікації масивів поверхневих вод. Метою статті є визначення наукового змісту та характеру змін, які відбуваються в українському правовому механізмі регулювання скидання забруднювальних речовин (РСЗР) внаслідок переходу від застарілої української парадигми правового регулювання, яка існує більше півстоліття, до сучасної європейської парадигми за наразі визнаними світовою спільнотою еколого-правовими принципами, задля гармонізації підінститутів РСЗР українського та європейського водних законодавств. Констатовано, що український та європейський РСЗР ґрунтуються на інструментах лімітувального типу: нормативах речовинного стану й властивостей водного об’єкта та нормативах впливу на стан водного об’єкта. Застаріла українська парадигма РСЗР є економічною та/або господарсько-центричною і полягає в економічному використанні екологічних властивостей ділянок водного об’єкта біля скидів, які використовуються з метою зменшення шкідливого впливу на людину та довкілля речовин, скинутих у складі зворотної води. Така парадигма породжує складні розрахункові визначення нормативів впливу та має кон’юнктивну логіку взаємозв’язку між нормативами впливу та стану. Європейська парадигма стосовно більшості речовин є екосистемно-центричною та безрозрахунковою, не передбачає використання екологічних властивостей водного об’єкта у господарських цілях, а її логіка взаємозв’язку між нормативами впливу та нормативами стану переважно є (сильно) диз’юнктивною. Наразі в українській охороні вод існують обидві парадигми РСЗР. Для водокористування у воєнний та у повоєнний періоди на території України європейська парадигма є більш прийнятною.

The paradigmatic principles of legal regulation of pollutants discharging into the surface waters of Ukraine are being studied in connection with the transition in 2024 to European legislation in the fight against industrial pollution, namely: adoption of the Law of Ukraine «On Integrated Prevention and Control of Industrial Pollution»; approval of Ukrainian river basin management plans; creation of a classification system for surface water bodies. The purpose of the article is to determine the scientific content and general nature of the changes that occur in the Ukrainian legal mechanism for regulating pollutant discharges (RPD) as a result of the transition from the outdated Ukrainian paradigm of legal regulation, which has existed for more than half a century, to the modern European paradigm according to the ecological and legal principles currently recognized by the world community, in order to harmonize the subinstitutions of the RPD of Ukrainian and European water legislation. It was found that both Ukrainian and European RPD are based on limiting-type legal instruments, namely on standards of state and of properties of a water body, and on standards of impact on the state of the same water body. The outdated Ukrainian RPD paradigm is economically centric and consists in the economical use of the environmental properties of area of a water body near discharge, which is used to reduce the harmful effects on humans and on the environment from substances discharged with returned water. Such a paradigm generates definitions of impact standards values which needs in complex calculations and has a conjunctive logic of relationship between impact standards and standards of state. The European paradigm for most substances is ecosystem-centric, does not provide for the use of the environmental properties of a water body for economic purposes, is non-calculated, and its logic of relationship between impact standards and state standards is (exclusive) disjunctive. Currently, both RPD paradigms are existing in Ukrainian water quality protection. For water use during the war period on unoccupied territories and in the post-war period throughout Ukraine, the European paradigm is more preferred and acceptable.
European water protection paradigm in Ukrainian legal regulation of pollutant discharges into surface waters
Keywords: водне законодавство України; екологічне законодавство ЄС; регулювання якості вод; забруднення поверхневих вод; нормування скидання забруднювальних речовин; методи нормування; екологічна парадигма; water legislation of Ukraine; EU environmental legislation; surface water pollution; regulation of pollutant discharges; regulation methods; ecological paradigm