Аналіз якості води у водних об'єктах Харківської області - Босюк, Альона Сергіївна; Сакун, Антоніна Олегівна; Шестопалов, Олексій Валерійович; Кануннікова, Надія Олександрівна; Гайдучок, Олександр Григорович (СГ НТМ "Новий курс", 2024)
В роботі розглядається аналіз якості води у водних обʼєктах Харківської області. Проведено порівняння результатів вимірювань з нормами якості вод рибогосподарського призначення. Виявлені коливання в показниках на різних ділянках річок, що свідчать про варіативність екологічного стану водних обʼєктів. Особлива увага приділяється визначенню можливих джерел забруднення та їхнього впливу на стан водних ресурсів. В дослідженні використовувалися методи лабораторного аналізу проб води, зібраних з різних водних обʼєктів регіону. Зокрема, були визначені рівні розчиненого кисню, біохімічної потреби в кисні (БСК5), а також концентрації азоту амонійного, азоту нітритного, сульфатів та хлоридів. Результати дослідження можуть бути корисними для розробки заходів з покращення якості води та запобігання забрудненню у досліджених водних обʼєктах. Крім того, були використані методи порівняльного аналізу для виявлення динаміки зміни показників в різні періоди часу, в результаті чого були виявити специфічні тенденції та динаміки забруднення у річках регіону, що є важливим для розробки ефективних заходів щодо покращення екологічного стану водних ресурсів. У роботі також розглядається питання впливу військових дій в Україні на стан водних обʼєктів. Окремо проаналізовано вплив бойових дій та руйнування промислових і інфраструктурних об’єктів на погіршення якості води, зокрема в Харківській області.
Keywords: колективна монографія; якість води; водні ресурси; екологічний стан; порівняльний аналіз; самоочищення