Розрахунково-експериментальні дослідження для обґрунтування параметрів чисельних моделей досліджуваних станів в елементах бойових машин та технологічних систем для їх виробництва - Хлань, Олександр Володимирович (НТУ "ХПІ", 2018)
У роботі описано структуру спеціалізованого програмно-модельного комплексу для дослідження процесів і станів в елементах бойових машин та технологічних систем для їх виробництва. Верифікація чисельних моделей досліджуваних об'єктів здійснена на прикладі розв'язання тестових задач. Досягнена висока точність моделювання напружено-деформованого стану та динамічних характеристик низки об'єктів. Це дає можливість розв'язувати за допомогою розробленого спеціалізованого програмно-модельного комплексу прикладні задачі аналізу процесів і станів в елементах бойових машин та технологічних систем для їх виробництва. Крім того, це уможливлює також розв'язання задач обґрунтування проектно-технологічно-виробничих чинників, які забезпечують високі технічні та тактико-технічні характеристики елементів досліджуваних механічних систем.

The paper describes the structure of a specialized software and model complex for the research of processes and states in elements of combat vehicles and technological systems for their production. Verification of numerical models of investigated objects is carried out on an example of test tasks solving. The high accuracy of the stress-strain state modeling and dynamic characteristics of a number of objects has been achieved. This makes it possible to solve applied problems of analysis of processes and states in the elements of combat vehicles and technological systems for their production with the help of the developed specialized software and model complex. In addition, it also enables to solve the tasks of justification of design and techno-logical-production factors, which provide high technical and tactical and technical characteristics of investigated mechanical systems elements.
Calculation and experimental researches for justification of numerical models parameters for investigated states in elements of combat vehicles and technological systems for their manufacturing
Keywords: міцність; напружено-деформований стан; власна частота коливань; власна форма коливань; розрахунково-експериментальний метод; метод скінченних елементів; спектр частот; strength; stress-strain state; natural-vibration frequency; natural-vibration form; finite element method; calculation and experimental method; natural-vibration frequency spectrum