Шляхи розв’язання проблемних питань у сфері функціонування професійно-технічної освіти в Україні - Грень, Лариса Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
У статті досліджено проблемні питання у сфері професійно-технічної освіти України; низький рівень фінансування визначено як головний показник погіршення стану системи професійно-технічної освіти; представлено результати дослідження, проведеного у різних регіонах України (зокрема, у Луганській (підконтрольній Україні території), Полтавській, Волинській і Харківській областях) щодо оцінювання результативності функціонування системи професійно-технічної освіти й експертного оцінювання учнями та студентами їхньої майбутньої професійної діяльності; наведено сформульовані респондентами пропозиції щодо напрямів покращення функціонування та/або розвитку системи професійно-технічної освіти.

Тhe article researches the problem issues in vocation-and-technical education of Ukraine: a low financing level is determined as the principal indicator of worsening of the state of vocation-and-technical training; the results of a research on estimating the efficiency of vocation-and-technical training system operation and expert estimations by students of their future professional activities following interviewing students in various regions of Ukraine (in particular, in Lugansk area (controlled by Ukrainian government), Poltava, Volyn, and Kharkiv areas) is presented; also, the respondent’s proposals as to the lines of improving the operation and/or development of the vocation-and-technical training system are offered.
The ways of solving problem issues in the sphere of vocation-and-technical education functioning in Ukraine
Keywords: експертне оцінювання; майбутня професійна діяльність; матеріально-технічне забезпечення; педагогічна майстерність; expert evaluation; future professional education; material and technical support; pedagogic skills