Дослідження суб'єктивної думки курсантів танкістів щодо змісту та структури фізичної підготовки у ВВНЗ - Большаков, Олександр Олександрович; Одеров, А. М.; Небожук, О. Р.; Щур, Т. Г.; Абраменко, О. О.; Білик, В. А.; Лукинів, В. І. (Український державний університет імені Михайла Драгоманова, 2025)
Фізична підготовка у Збройних Силах України як система потребує реформування, пошуку нових рішень у виконанні завдань щодо забезпечення фізичної готовності військовослужбовців до ведення бойових дій. Досвід війни з російським агресором доводить, що рівень підготовленості військовослужбовця ЗСУ має бути дуже високим на тлі безперервних збройних сутичок з використанням сучасних засобів вогневого ураження, включаючи застосування танкового озброєння. Систематичні бойові сутички вимагають від танкістів великого напруження всіх систем організму. Поряд з психічним напруженням значного навантаження отримує й фізична система організму членів танкового екіпажу. Значне за часом залучення військовослужбовців до виконання завдань військово-професійної діяльності в екстремальних умовах може спричиняти дезадаптацію, зниження здатності організму до пристосування в умовах середовища, перенапруження нервово-психічної системи та виникнення в них негативних стійких психічних станів. Наукова стаття присвячена дослідженню та аналізу суб’єктивної думки військовослужбовців танкового профілю з різним терміном навчання щодо їх відношення до змісту, організації та проведення форм фізичної підготовки упродовж їхнього навчання у військовому закладі вищої освіти з урахуванням особливостей їхньої майбутньої військово-професійної діяльності та виконанням завдань у подальшому, враховуючи бойовий досвід попередніх років.

Physical training in the Armed Forces of Ukraine as a system needs to be reformed and new solutions to the tasks of ensuring the physical readiness of military personnel for combat operations should be found. The experience of the war with the Russian aggressor proves that the level of training of the Armed Forces of Ukraine must be very high against the background of continuous armed clashes with the use of modern means of fire, including the use of tank weapons. Systematic combat engagements require tankers to strain all body systems. Along with the mental stress, the physical system of the tank crew members is also under considerable strain. Long-term involvement of servicemen in the performance of military and professional tasks in extreme conditions can cause maladjustment, a decrease in the body's ability to adapt to environmental conditions, overstrain of the nervous and mental system and the emergence of negative persistent mental states. The scientific article is devoted to the study and analysis of the subjective opinion of tank servicemen with different terms of study regarding their attitude to the content, organization and conduct of physical training during their studies at a military institution of higher education, taking into account the peculiarities of their future military and professional activities and the performance of tasks in the future, taking into account the combat experience of previous years.
Studying the subjective opinion of tank cadets on the content and structure of physical training in higher education institutions
Keywords: фізична підготовка; бойова готовність; військово-професійна діяльність; курсант; агресор; танкісти; physical training; combat readiness; military professional activity; cadet; aggressor; tankers